Αποστολέας Θέμα: ΝΑΠΟΛΕΩΝ Φ. ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ, ΕΝΑΣ ΤΡΙΓΛΙΑΝΟΣ ΗΡΩΑΣ.  (Αναγνώστηκε 658 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Moderator
  • ***
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 0
  • -Λάβατε: 11
  • Μηνύματα: 43
  • Τόπος: nea triglia
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 12
  • Φύλο: Γυναίκα
Ο πρώτος που μου μίλησε για το παλληκάρι αυτό ήταν ο Τριγλιανός, κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, όταν έκανα την έρευνά  για την τοπική ιστορία.
Ο Ναπολέων ήταν ανεψιός της Υπερμαχίας και του Ραφαήλ  Μυτηληναίου που διέμεναν στην Ν. Τρίγλια και πέθαναν εκεί. Σπούδασε γεωπονία στη Γερμανία και επέστρεψε στην Ελλάδα με όνειρα.
Η κατοχή όμως το βρίσκει κρατούμενο στις φυλακές του Χαϊδαρίου. Χαίρει εκτιμήσεως από τους συγκρατούμενούς τους. Εκτελεί επίσης χρέη διερμηνέα για τους κατακτητές διότι γνωρίζει πολύ καλά τη Γερμανική γλώσσα.
Εως ότου φθάνει η1η Μαΐου 1944, η ημέρα της φοβερής δοκιμασίας. Οι Γερμανοί διαβάζουν μια λίστα 200 κρατουμένων που πρόκειται να εκτελεστούν. Ο Τελευταίος είναι ο Σουκατζίδης. Ο διοικητής, ένας σκληροτράχηλος  Ναζί του πρότεινε να μπει κάποιος άλλος στη θέση του και να του χαρισθεί έτσι η ζωή.
Ο Ναπολέων αρνείται την προσφορά. Δεν δέχεται να πάρει τη θέση του στο εκτελεστικό απόσπασμα άλλος κρατούμενος. Έτσι  εκτελείται μαζί με τους άλλους περνώντας στην αιωνιότητα.

Όταν  γνώρισα την ιστορία αυτή θεώρησα ότι το ελάχιστο που έπρεπε να κάνω ήταν να αφιερώσω λίγο χώρο στο βιβλίο μου για το λεβέντη αυτό, παρέχοντας έτσι στους νεώτερους τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν και να ασχοληθούν περισσότερο μαζί του.
Αλλά και στο Σύλλογό μας υπάρχει η φωτογραφία του Ναπολέοντα και αναφερόμαστε συχνά στο πρόσωπό του.
Το σπουδαιότερο όμως μνημόσυνο είναι η αναγραφή του ονόματός του σε μαρμάρινες πλάκες στο χώρο του ηρώου της Ν. Τρίγλιας.
 Όταν κληθήκαμε μαζί με άλλους συγχωριανούς μας από το τοπικό συμβούλιο της Ν. Τρίγλιας για να συγκεντρώσουμε τα ονόματα των πεσόντων και εκτελεσθέντων κατά τον πόλεμο του 40, μεταξύ των άλλων αναφέραμε και το όνομα του Ναπολέοντα.
Με την πρωτοβουλία και τις προσπάθειες του τότε αντιδημάρχου Α. Κακαρίκα και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κ. Δ .Λάμπρου στήθηκαν δύο μαρμάρινες πλάκες στο χώρο του ηρώου ,όπου αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων.
Οι άλλοι πεσόντες και εκτελεσθέντες είναι: Περικλής Μαστραντώνης του Αλεξάνδρου, Ευστράτιος Παπαδόπουλος του Πέτρου, Ιωάννης Χατζηκυριάκος του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Κορατζίνος του Αργυρίου, Χρήστος Καλφόπουλος του Βλασίου, Παύλος  Παπαγεωργίου του Γεωργίου και Αθανάσιος Κουραπάς του Νικολάου.

Αιωνία τους η μνήμη!

Δέσποινα Παρασκευά

Στην εικονοθήκη (Gallery) έχετε την δυνατότητα,
 να δείτε περισσότερες φωτογραφίες,
 από την δράση του παραρτήματος μας.