Αποστολέας Θέμα: Εντυπώσεις από το ταξίδι Τριγλιανών στη Ραφήνα 30/10/15 - 1/11/15  (Αναγνώστηκε 880 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ***
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 46
  • -Λάβατε: 91
  • Μηνύματα: 318
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 93
  • Φύλο: Άντρας
Ο Σύλλογος των Απανταχού Τριγλιανών μαζί με το Παράρτημα του Συλλόγου στη Νέα Τρίγλια, οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι από τη Ν. Τρίγλια και τη Θεσσαλονίκη, στη Ραφήνα από 30/10 έως 1/11 του 2015.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ. Βασίλης Πιστικίδης, μας υποδέχθηκε εγκάρδια, στην είσοδο της Ραφήνας και μας συνόδευσε στο Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί, εντυπωσιαστήκαμε και συγκινηθήκαμε από τη θερμή υποδοχή που είχε οργανώσει η πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας κα Θωμαή Αρβανιτίδου. Συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα πολλοί Τριγλιανοί της Ραφήνας και τα λόγια ήταν φτωχά για να εκφράσουν τα συναισθήματα. Τα βλέμματα, οι χειρονομίες, τα χαμόγελα, η γλώσσα του σώματος λέγανε όσα τα λόγια δεν μπορούσαν να αποδώσουν. Πολλοί, δακρύσαμε από συγκίνηση νοιώθοντας βαθιά, τους κοινούς δεσμούς μας με την αλησμόνητή μας πατρίδα. Αργότερα, ακολούθησαν οι συναντήσεις με τους συγγενείς μας στη Ραφήνα, ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα με μεγάλη φόρτιση.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε ξεναγήσεις στην Αθήνα. Ξεκινήσαμε με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο όπου θαυμάσαμε την ψηφιδωτή εικόνα της Τρίγλιας «Παναγία η Επίσκεψις». Από κοντά η εικόνα καθηλώνει…Αργότερα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά στην Ακρόπολη η ξενάγηση ήταν πολύ διαφωτιστική, και τα μνημεία αυτά, όσες φορές και αν τα επισκεφθήκαμε δεν ξεθωριάζει ποτέ το ενδιαφέρον μας.

Η τελευταία ημέρα (Κυριακή) ξεκίνησε στην Παντοβασίλισσα όπου με το πέρας της λειτουργίας μεταβήκαμε στον τάφο του ευεργέτη των Τριγλιανών, Φίλιππου Καβουνίδη και τελέσαμε τρισάγιο. Ο δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου μας μίλησε για τον αλησμόνητο αυτό Τριγλιανό. Η συνέχεια περιλάμβανε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της προσφυγοπούλας από τον δήμαρχο Ραφήνας και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανών και του Παραρτήματος.

Η αποχαιρετιστήρια τελετή που ακολούθησε, έγινε στο δημαρχιακό μέγαρο. Συγκινητικές ήταν οι ομιλίες των τριών εκπροσώπων και όσων Τριγλιανών πήραν το λόγο. Ο δήμαρχος πρότεινε τη δημιουργία καταθετικού λογαριασμού για να ενισχύσουμε ως Τριγλιανοί την αναστήλωση της Παντοβασιλίσσης Τρίγλιας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από όλους, προκειμένου να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η προσπάθεια για τη διάσωση της εκκλησίας.

Η αποχώρηση χαρακτηρίστηκε από παρόμοια συγκίνηση, όπως και η υποδοχή της πρώτης ημέρας και υποσχεθήκαμε όλοι να καθιερώσουμε τακτικές συναντήσεις εναλλάξ στις δύο νέες μας πατρίδες, τη Ν. Τρίγλια και τη Ραφήνα.

Στο Λαογραφικό Μουσείο - υποδοχή                                                          Μετά το τρισάγιο στον τάφο του Φ.Καβουνίδη
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της προσυγοπούλας                               Στο πάνελ, στην αίθουσα του Δημαρχείου
Πανοραμική φωτογραφία της αίθουσας του Δημαρχείου
Οι πρώτες τέσσερις φωτογραφίες είναι του κ. Κυριάκου Μαϊόπουλου.