Αποστολέας Θέμα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ - Ήρωας της Αντίστασης  (Αναγνώστηκε 1042 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Συγχαρητήρια
 • -Δώσατε: 64
 • -Λάβατε: 39
 • Μηνύματα: 646
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 51
 • Φύλο: Άντρας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ - Ήρωας της Αντίστασης
« στις: 19 Αύγουστος 2012, 02:20:09 πμ »
 • Publish
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ – Ήρωας της Αντίστασης

  Μπογιατζής Γιάννης : Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στην Τρίγλια της Προποντίδας. Μικρό παιδί ήρθε με την οικογένειά του στη Ραφήνα. Ο πατέρας του Σωκράτης Μπογιατζής ήταν μπογιατζής-βαφέας στην Τρίγλια και έτσι προήλθε το οικογενειακό επώνυμο.
  Ο Γιάννης ήταν μεσαίος γιος από τα 3 παιδιά του Σωκράτη Μπογιατζή. Ο μεγαλύτερος ήταν ο Αποστόλης και ο μικρότερος ο Μιλτιάδης.

  Ο Γιάννης Μπογιατζής ασκούσε το επάγγελμα του τσαγκάρη. Όταν ήταν μαθητευόμενος υποδηματεχνίτης στην οδό Αριστοφάνους στου Ψυρρή (ήταν τσαγκαρογειτονιά τότε), είχε οργανωθεί στην ΟΚΝΕ (Οργάνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας). Με την ίδρυση του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, οργανώθηκε από τους πρώτους. Τον Μάρτη του 1942 στο σπίτι του έγινε η πρώτη οργάνωση και η ίδρυση του ΕΑΜ Ραφήνας. Οι παρευρισκόμενοι αποτέλεσαν το πρώτο Οργανωτικό Γραφείο του ΕΑΜ Ραφήνας και ήταν οι εξής: Αντώνης Αντωνιάδης, Χρήστος Βαμβακάς του Αναστασίου, Χρήστος Δημητρακός, Καλεμκερής Στράτος, Μικρόπουλος Θεόδωρος, Πιστικίδης Θανάσης και Τζιβιτζής Ιωακείμ. Γραμματέας της οργάνωσης εκλέχτηκε ο Αντώνης Αντωνιάδης. Η δεύτερη συνεδρίαση του Οργανωτικού Γραφείου του ΕΑΜ Ραφήνας  έγινε σε 10 ημέρες, πάλι στο σπίτι του Γιάννη Μπογιατζή. Ο ίδιος δεν συμμετείχε σε άλλη συνεδρίαση, παρόλο που ενδιαφερόταν και έβλεπε κατά καιρούς τα άτομα της Οργάνωσης, γιατί είχε ορισθεί οργανωτικός περιφερειακός  καθοδηγητής. Η παρουσία του στη Ραφήνα δεν ήταν συχνή, είχε δοθεί πια ολοκληρωτικά στον Αγώνα.

  Ο πατέρας μου, Χρήστος Δημητρακός, έλεγε: «Ο Γιάννης ο Μπογιατζής ήταν φλογερός επαναστάτης και ικανότατος σε ότι αναλάμβανε να φέρει σε πέρας».

  Μετά  την επίθεση των Ανταρτών στα Γερμανικά αυτοκίνητα στις 12/7/1944 στο Πικέρμι, στις 17/7/1944 έγινε «μπλόκο» στη Ραφήνα. Οι Γερμανοί αναζητούσαν μεταξύ των άλλων, πρώτο τον Γιάννη Μπογιατζή, δεν τον βρήκαν και στη θέση του συνέλαβαν τον αδελφό του Μιλτιάδη.

     Έπεσε στη Μάχη της Μαυροσουβάλας Ορωπού την 22/9/1944 μεταξύ ομάδας ανταρτών (περίπου ογδόντα) και των Γερμανών. «Σημαδεύτηκε από μακριά τη νύχτα, διότι φορούσε άσπρο πουκάμισο», όπως μου είπε ο μακαρίτης ο γιος του Γιάννης Μπογιατζής.
  Έμειναν τρία ορφανά παιδιά (Τασούλα, Εισοδούλα και Γιάννη)
  Στον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης ο Δήμος Ραφήνας έχει δώσει το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

  Πηγές:
  1.   Χρήστος Δημητρακός (Τρίγλια 1912 – Ραφήνα 2002)
  2.   Θανάσης Πιστικίδης: «Ριζώματα – Βιώματα – Παθήματα, Αληθινές Ιστορίες», Ραφήνα 1985.
  3.   Γιάννης Μπογιατζής

  Στάθης Δημητρακός