Αποστολέας Θέμα: Τρίγλεια και Μουδανιά: Ιστορία και αρχιτεκτονική δύο Κοινοτήτων της Μ. Ασίας  (Αναγνώστηκε 920 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 46
  • -Λάβατε: 91
  • Μηνύματα: 315
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 93
  • Φύλο: Άντρας
Mνήμες Μικρασίας: Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα “ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
(Μονές, Ναοί, Εκπαιδευτήρια, Οικισμοί, κ.ά.)”,
7-8 Ιουνίου 2013 στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη, 04.06.2013

Το Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) διοργανώνουν Πανελλήνιο Συνέδριο με Θέμα “ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (Μονές, Ναοί, Εκπαιδευτήρια, Οικισμοί, κ.ά.)”, στις 7 και 8 Ιουνίου 2013 στη Θεσσαλονίκη, στο Δ' Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (Φουαγιέ, 1ος όροφος). Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 19.00.

Το Συνέδριο στοχεύει στην ανάδειξη μέρους των μνημείων της Ρωμηοσύνης στην γεωγραφική ευρυχωρία της Μ. Ασίας. Παρουσιάζονται ερευνητικά προγράμματα και αποτελέσματα επιτόπιας μελέτης μνημείων, δηλ. σχολείων, εκκλησιών, μονών, οικισμών κ.λπ. Αλλά πέραν τούτου, το Συνέδριο έχει ως σκοπό να δείξει και τον προβληματισμό της συντηρήσεως των μνημείων αυτών, πολλά από τα οποία είναι και μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού.

Από το πρόγραμμα του Συνεδρίου, επισυνάπτω την δεύτερη συνεδρία στην οποία εντάσεται η ομιλία που αναφέρεται στην Τρίγλεια.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013, Ώρα 10.30

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (Πρόεδρος: Αντώνιος Οραήλογλου, Δημοσιογράφος)

10.30–10.50: Ελένη Γαβρά, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Επ. Καθηγητής Α.Π.Θ.: “Πολιτισμικό και οικιστικό απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Μ. Ασίας (Το πλαίσιο περιεχομένου και μεθοδολογικής έρευνας)”.

10.50–11.10: Βασίλειος Δημητριάδης, Ιστορικός – υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ.,: “Τρίγλεια και Μουδανιά: Ιστορία και αρχιτεκτονική δύο Κοινοτήτων της Μ. Ασίας”.

11.10–11.30: Κλαίρη Γκιουφή, Αρχιτέκτων - Μsc, Αναστασία Μπουρλίδου, Aρχιτέκτων - ΜLA, Βασίλειος Δημητριάδης, Ιστορικός – υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ., – Ελένη Γαβρά Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Επ. Καθηγητής Α.Π.Θ.: “Ερυθραία: Οι πρώτες  διαπιστώσεις από την επιτόπια έρευνα. Οι περιπτώσεις της Κρήνης, των Αλατσάτων, των Βουρλών και του Λιθρίου”.