Αποστολέας Θέμα: ΣΤΗ ΠΑΙΑΝΙΑ -21/10/18 4μ.μ.  (Αναγνώστηκε 190 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Συγχαρητήρια
 • -Δώσατε: 64
 • -Λάβατε: 39
 • Μηνύματα: 646
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 51
 • Φύλο: Άντρας
ΣΤΗ ΠΑΙΑΝΙΑ -21/10/18 4μ.μ.
« στις: 15 Οκτώβριος 2018, 04:58:01 μμ »
 • Publish
 •   Την Κυριακή 21/102018 και ώρα  4μ.μ.  η ιστορική ομάδα της Ραφήνας, η ομάδα μας, η Τρίγλια Ραφήνας αγωνίζεται στο ΔΑΚ Παιανίας με την τοπική ομάδα του Παμπαιανικού.
    Ο Παμπαιανικός ιδρύθηκε το 1929 έχει έμβλημα τσαμπί σταφύλι (προφανώς σαββατιανό) και χρώματα πράσινα- άσπρα. Συμμετείχε παλιότερα στο Κύπελλο Μεσογείων,  στα πρωταθλήματα ΕΠΣΑ και  τώρα συμμετέχει στα πρωταθλήματα ΕΠΣΑΝΑ.
     Η  Παιανία, παλιά  ονομασία Λιόπεσι, είναι πόλη της Ανατολικής Αττικής στην πεδιάδα των Μεσογείων. Βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του  Υμηττού, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων ανατολικά των Αθηνών  Είναι τόπος καταγωγής του μεγάλου ρήτορα Δημοσθένη, του Ρίνωνα (πολιτικού και στρατηγού), του αρχιτέκτονα Καλλικράτη, του Φίλωνα (κήρυκα της Δήλου), και άλλων επιφανών ανδρών  της αρχαίας  Αθήνας. 
    Η ονομασία Παιανία είναι αρχαιοελληνική και αποτελούσε το όνομα ενός από τους πλουσιότερους Δήμους της αρχαίας Αθήνας, του Δήμου Παιανίας. Στην αρχαιότητα ο Δήμος διακρίνονταν στην "Υπένερθεν Παιανία" και στην "Καθύπερθεν Παιανία" καλούμενος συχνά και "Δήμος Παιανιεύς", (όπως δηλαδή ο Πειραιάς, Πειραιεύς), ενώ ο κάτοικος ονομαζόταν Παιανεύς.
   Την περίοδο του 13ου - 15ου αιώνα έγινε στα Μεσόγεια κάθοδος Αρβανιτών και ονομάστηκε η περιοχή της αρχαίας Παιανίας σε "Λιόπεσι", ονομασία αρβανίτικης προέλευσης. Η ονομασία Λιόπεσι προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη "Λιόπα" που σημαίνει αγελάδα. Οι Λιοπεσιώτες είχαν μεγάλη συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με πολλούς αγώνες απέναντι στους Τούρκους. Η επίσημη μετονομασία σε Παιανία έγινε με βασιλικό διάταγμα του 1915 αλλά η αρβανίτικη ονομασία Λιόπεσι υπήρχε στην τοπική διάλεκτο των κατοίκων πολλά χρόνια ακόμα.
  Το 2010 με το νέο διάταγμα του Καλλικράτη συνενώθηκε με τον γειτονικό δήμο των Γλυκών Νερών.
       Η πόλη είναι οικοδομημένη στις παρυφές του Υμηττού, περιτριγυρισμένη από καλλιεργήσιμες εκτάσεις κυρίως με αμπελώνες και ελαιόδεντρα.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται μέχρι και σήμερα με τη γεωργία, ενώ από το 2004 έχει παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού. Το εισοδηματικό επίπεδο των κατοίκων θεωρείται υψηλό καθώς πολλοί παλιοί κάτοικοι έχουν κτηματική περιουσία σε όλη την Αττική. Επίσης το  επίπεδο των νέων κατοίκων είναι υψηλό καθώς προσεγγίζεται από ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης.
      Η περιοχή παρουσιάζει τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον με το σπήλαιο της Παιανίας "Κουτούκι". To "Κουτούκι" είναι το μεγαλύτερο από σπήλαιο της Αττικής, βρίσκεται σε υψόμετρο 510μ. Εξερευνήθηκε από τον Γ. και την A . Πετροχείλου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το 1954, έχει κατακόρυφο ύψος 38,5 μ. και μήκος διαδρόμων 350 μ. περίπου διακοσμημένο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
    Το Μουσείο Βορρέ είναι ένα πολιτιστικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού. Iδρύθηκε από τον Ίων Βορρέ διεθνούς φήμης συλλέκτη έργων τέχνης που διατέλεσε δήμαρχος της Παιανίας (1991 - 1998) με δωρεά του προς το Ελληνικό κράτος.
    Η Δημοσθένειος Bιβλιοθήκη: Τα 6.000 βιβλία της καλύπτουν πληροφορίες σχετικά με την ευρύτερη ιστορία και λαογραφία της περιοχής κ.α .
    Το Λαογραφικό Μουσείο Αλέξανδρου Πηλιούνη ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Πηλιούνη, γόνο παλιάς οικογένειας γαιοκτημόνων της Παιανίας με εκθέματα που αφορούν έργα τέχνης, οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, υφαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην περιοχή των Μεσογείων εδώ και αιώνες.
    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης επίσημη και καταξιωμένη ΜΚΟ, περιλαμβάνει τμήματα πινακοθήκης, βιβλιοθήκης φωτοθήκης, αρχειοθήκης.