Αποστολέας Θέμα: ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Στην Τρίγλια Χαλκιδικής  (Αναγνώστηκε 2891 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

alekostriglia

  • Επισκέπτης
ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Στην Τρίγλια Χαλκιδικής
« στις: 29 Σεπτέμβριος 2009, 09:01:52 μμ »
  • Publish
  •                                                   ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
    Αυτές τις μέρες παρακολου θώ τον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι παραγωγοί τις ελιάς στην Τρίγλια, για να τις μαζέψουν και να την δώσουν στους εμπόρους η στην ένωση. Χωρίς να ξέρουν τι τιμή θα πάρουν ενώ η παραγωγή είναι πεσμένη κατά 50-60% από το 2008 , και οι περισσότε ροι είναι απλήρωτοι από πέρυσι.
    Η ελιά Χαλκιδική ς είναι ένα προϊόν που στο κόσμο βρίσκεται σε 2-3 χώρες αν δεν κάνω λάθος, είναι η ελιά που βγαίνει πολύ εύκολα το κουκούτσι και επεξεργάζ εται με πολλούς τρόπους και πολλές ποικιλίες συσκευασί ας εκπυρηνωμ ένες καθώς και γεμιστές ελιές (γέμιση με αμύγδαλο, πιπεριά, σκόρδο).
    . Για μένα πρέπει οι παραγωγοί τις Τρίγλιας και κατά επέκταση τις Χαλκιδική ς να κατοχυρώσ ουν το όνομα (ελιά Χαλκιδική ς) και να ενωθούν σε ένα συνεταιρι σμό διάθεσης

    Το φως του Αλλάχ μοιάζει με το φως μιας λάμπας που μέσα από το γυαλί αστράφτει σαν ένα λαμπερό αστέρι και φωτίζεται από την ελιά - το ευλογημέν ο δέντρο - που δεν ανήκει ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση και το λάδι της φωτίζει χωρίς να το αγγίζει η φωτιά: φως πάνω στο φως".
    ( από το Κοράνι )

    Ελιά, σύμβολο γαλήνης, γονιμότητ ας, ειρήνης. Τα κλαδιά της έγιναν στεφάνια για να στεφανώνο υν τους νικητές των Ολυμπιακώ ν αγώνων και ο πολύτιμος χυμός των καρπών της, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊ κών Αγώνων που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς.

    Λέει η ελιά στον αφέντη της:
    "Φρόντισε με να σε θρέψω.
    Πότισε με να σε πλουτίσω"

    Οι έμποροι της Χαλκιδική ς άρχισαν ήδη να συγκεντρώ νουν ελιές από τη φετινή συγκομιδή, χωρίς προηγουμέ νως να έχουν ανακοινώσ ει τις τιμές αγοράς, με εξαίρεση έναν, ο οποίος πρόσφερε 40 έως 80 λεπτά το κιλό ανάλογα με το μέγεθος των ελιών.
    Η τιμή αυτή χαρακτηρί ζεται ως απαράδεκτ η από τους παραγωγού ς, καθώς με βάση μελέτη που βασίστηκε σε τιμές 2007, το κόστος παραγωγής της ελιάς ανέρχεται υπό προϋποθέσ εις σε 1,05 ευρώ το κιλό, οπότε η κατώτερη μέση τιμή που μπορεί να γίνει αποδεκτή, είναι τα 1,15 ευρώ.

    Γλυκό του κουταλιού με πράσινη ελιά Χαλκιδική ς

    Υλικά:
    •   300 γρ. ζάχαρη
    •   250 γρ. πράσινες ελιές Χαλκιδική ς απύρηνες
    •   200 γρ. νερό
    •   ξύσμα από 1 λεμόνι
    •   χυμός από 1 λεμόνι
    •   2-3 τεμάχια κάρδαμο
    Εκτέλεση:
    Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις ελιές και τις ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Χαμηλώνου με ελαφρώς τη φωτιά και προσθέτου με το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και το κάρδαμο. Βράζουμε το γλυκό έως ότου δέσει το μείγμα (102°C).
    τη συνταγή βρήκα στο www.kerasma.gr
     

    Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

    • Global Moderator
    • ****
    • Συγχαρητήρια
    • -Δώσατε: 78
    • -Λάβατε: 41
    • Μηνύματα: 655
    • Τόπος: Ραφήνα
    • Επιβράβευση του μέλους απο : 53
    • Φύλο: Άντρας
    Απ: ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Στην Τρίγλια Χαλκιδικής
    « Απάντηση #1 στις: 01 Οκτώβριος 2009, 12:49:17 μμ »
  • Publish
  • Μπράβο Αλέκο, πολύ καλό άρθρο. Μας άρεσε πολύ!
       Χαιρετισμ ούς, Στάθης-Ελένη.