Αποστολέας Θέμα: Μία κωμόπολις που κτίζεται από τους ίδιους τους κατοίκους της του Σ. Μαργαρίτη  (Αναγνώστηκε 1657 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Συνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 87
  • -Λάβατε: 42
  • Μηνύματα: 656
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 54
  • Φύλο: Άντρας
Μία κωμόπολις που κτίζεται από τους ίδιους  τους κατοίκους της

του Σταύρου Μαργαρίτη

Κατά το 1923 όταν άρχιζε να κτίζεται η Νέα Τρίγλια, που το έργο το είχε αναλάβει μια Γερμανική Εταιρία και με  εργοδηγό τον  συμπατριώ τη μας  Αλέξανδρο Μαστραντώ νη (Κάλφα), η ξυλεία όλη ερχότανε  έτοιμη – τακτοποιη μένη από τα  γερμανικά εργοστάσι α, όλα ήσαν βιδωτά. Έκαναν τα θεμέλια με πέτρες, σίδερα μέσα στο μπετόν και μετά  άρχιζε το  βίδωμα των  μαδεριών και σε λίγο χρονικό διάστημα το  σκαρί του σπιτιού ήταν έτοιμο.
Μετά άρχιζε το κτίσιμο με  μισό τούβλο, διότι το σκαρί ήτο έτοιμο, με μικρές χωριστές τα «νταλμαλίκια», όπως τα λέγανε οι Τριγλιανο ί μαστόροι  και στο τέλος βάζανε  από την έξω πλευρά του σπιτιού σύρμα - δίκτυ και πάνω στο σύρμα μετά έμπαινε ο σουβάς. Αυτά όλα γινότανε από Τριγλιανά χέρια. Μερικοί που είχαν την ειδικότητ α  του κτίστη μάθαιναν και τους  υπόλοιπου ς.Έτσι το χωριό κτίστηκε από τους ίδιους μας πατριώτες . Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του 1945, όπου οι Γερμανοί βάλανε φωτιά σχεδόν η μισή Τρίγλια ήτο καμένη . Αρχίσανε πάλι  την ανοικοδόμ ηση, έκτιζαν μικρά σπιτάκια από πέτρα και αυτά πάλι κτίστηκαν από κτίστες Τριγλιανο ύς.
Στην συνέχεια το Κράτος ίδρυσε μια σχολή τεχνιτών στην Τρίγλια, όπου συμπεριλά μβανε δύο ειδικότητ ες: του  κτίστη και του μαραγκού. Πήγαν πολλά παιδιά και έμαθαν  αυτές τις τέχνες.


 Σήμερα όλα τα κτίρια που έγιναν και αυτά που  εξακολουθ ούν να γίνονται, και παραγίνον ται, από Τριγλιανά  παιδιά. Διότι εκτός από αυτά που προαναφέρ αμε, τους κτίστες και τους μαραγκούς, τώρα υπάρχουν και άλλες ειδικότητ ες, όπως μπετατζήδ ες, σοβατζήδε ς, ηλεκτρολό γοι, υδραυλικο ί κ.α. και έτσι σήμερα όλα τα κτίρια που γίνονται στη Ν. Τριγλιά  τελειοποι ούνται από Τριγλιανά χέρια.  
                                 Σταύρος Δ. Μαργαρίτη ς
                                          (1912 – 1995)
                                   Ν. Τρίγλια Χαλκιδική ς          

Από χειρόγραφ ο κείμενο αρχείου
Για την αντιγραφή: Στάθης Δημητρακό ς
Φωτογραφί α: Κοκκαλάς Αλέκος