Αποστολέας Θέμα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ - Ήρωας της Αντίστασης  (Αναγνώστηκε 1257 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Συγχαρητήρια
 • -Δώσατε: 87
 • -Λάβατε: 42
 • Μηνύματα: 656
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 54
 • Φύλο: Άντρας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ - Ήρωας της Αντίστασης
« στις: 19 Αύγουστος 2012, 02:20:09 πμ »
 • Publish
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ Σ – Ήρωας της Αντίσταση ς

  Μπογιατζής Γιάννης : Ήρωας της Εθνικής Αντίσταση ς. Γεννήθηκε στην Τρίγλια της Προποντίδ ας. Μικρό παιδί ήρθε με την οικογένει ά του στη Ραφήνα. Ο πατέρας του Σωκράτης Μπογιατζή ς ήταν μπογιατζή ς-βαφέας στην Τρίγλια και έτσι προήλθε το οικογενει ακό επώνυμο.
  Ο Γιάννης ήταν μεσαίος γιος από τα 3 παιδιά του Σωκράτη Μπογιατζή . Ο μεγαλύτερ ος ήταν ο Αποστόλης και ο μικρότερο ς ο Μιλτιάδης .

  Ο Γιάννης Μπογιατζή ς ασκούσε το επάγγελμα του τσαγκάρη. Όταν ήταν μαθητευόμ ενος υποδηματε χνίτης στην οδό Αριστοφάν ους στου Ψυρρή (ήταν τσαγκαρογ ειτονιά τότε), είχε οργανωθεί στην ΟΚΝΕ (Οργάνωση Κομμουνισ τικών Νεολαιών Ελλάδας). Με την ίδρυση του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερ ωτικό Μέτωπο) στις 27 Σεπτεμβρί ου 1941, οργανώθηκ ε από τους πρώτους. Τον Μάρτη του 1942 στο σπίτι του έγινε η πρώτη οργάνωση και η ίδρυση του ΕΑΜ Ραφήνας. Οι παρευρισκ όμενοι αποτέλεσα ν το πρώτο Οργανωτικ ό Γραφείο του ΕΑΜ Ραφήνας και ήταν οι εξής: Αντώνης Αντωνιάδη ς, Χρήστος Βαμβακάς του Αναστασίο υ, Χρήστος Δημητρακό ς, Καλεμκερή ς Στράτος, Μικρόπουλ ος Θεόδωρος, Πιστικίδη ς Θανάσης και Τζιβιτζής Ιωακείμ. Γραμματέα ς της οργάνωσης εκλέχτηκε ο Αντώνης Αντωνιάδη ς. Η δεύτερη συνεδρίασ η του Οργανωτικ ού Γραφείου του ΕΑΜ Ραφήνας  έγινε σε 10 ημέρες, πάλι στο σπίτι του Γιάννη Μπογιατζή . Ο ίδιος δεν συμμετείχ ε σε άλλη συνεδρίασ η, παρόλο που ενδιαφερό ταν και έβλεπε κατά καιρούς τα άτομα της Οργάνωσης, γιατί είχε ορισθεί οργανωτικ ός περιφερει ακός  καθοδηγητ ής. Η παρουσία του στη Ραφήνα δεν ήταν συχνή, είχε δοθεί πια ολοκληρωτ ικά στον Αγώνα.

  Ο πατέρας μου, Χρήστος Δημητρακό ς, έλεγε: «Ο Γιάννης ο Μπογιατζή ς ήταν φλογερός επαναστάτ ης και ικανότατο ς σε ότι αναλάμβαν ε να φέρει σε πέρας».

  Μετά  την επίθεση των Ανταρτών στα Γερμανικά αυτοκίνητ α στις 12/7/1944 στο Πικέρμι, στις 17/7/1944 έγινε «μπλόκο» στη Ραφήνα. Οι Γερμανοί αναζητούσ αν μεταξύ των άλλων, πρώτο τον Γιάννη Μπογιατζή, δεν τον βρήκαν και στη θέση του συνέλαβαν τον αδελφό του Μιλτιάδη.

     Έπεσε στη Μάχη της Μαυροσουβ άλας Ορωπού την 22/9/1944 μεταξύ ομάδας ανταρτών (περίπου ογδόντα) και των Γερμανών. «Σημαδεύτηκε από μακριά τη νύχτα, διότι φορούσε άσπρο πουκάμισο», όπως μου είπε ο μακαρίτης ο γιος του Γιάννης Μπογιατζή ς.
  Έμειναν τρία ορφανά παιδιά (Τασούλα, Εισοδούλα και Γιάννη)
  Στον ήρωα της Εθνικής Αντίσταση ς ο Δήμος Ραφήνας έχει δώσει το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

  Πηγές:
  1.   Χρήστος Δημητρακό ς (Τρίγλια 1912 – Ραφήνα 2002)
  2.   Θανάσης Πιστικίδη ς: «Ριζώματα – Βιώματα – Παθήματα, Αληθινές Ιστορίες», Ραφήνα 1985.
  3.   Γιάννης Μπογιατζή ς

  Στάθης Δημητρακό ς