Αποστολέας Θέμα: Η Τριγλιανή Κουζίνα όπως την περιγράφει η Σοφία Γιαρένη  (Αναγνώστηκε 1693 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 83
  • Μηνύματα: 279
  • Age: 73
  • Τόπος: Πάτρα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 93
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Γονείς: Στράτος & Γεωργία Μυτιληναίου/ Πιστικίδου


Η Τριγλιανή Κουζίνα όπως την περιγράφε ι η Σοφία Γιαρένη
Από το βιβλίο της: « Η ιστορία μου», σελ. 13 & 78

Οι γιορτές φτάσανε!

Διαβάζοντ ας το βιβλίο της Σοφίας Γιαρένη, είδα μια περιγραφή από τα καθημεριν ά φαγητά της Π. Τρίγλιας. Μου άρεσε η περιγραφή και η γλώσσα –που μου θύμισε τη γιαγιά μου- και είπα να το μοιραστώ μαζί σας, μιας και δεν έχουμε όλοι αυτά τα βιβλία…
Ας κάνουμε λοιπόν ένα γευστικό περίπατο στη Παλιά Τρίγλια και την Ραφήνα του 1950, που ακόμα οι παλιές συνήθειες καλά κρατούσαν .

«Οι γυναίκες της (Παλιάς) Τρίγλιας ήταν υπερήφανε ς, ευγενικές, όλο καλοσύνη, με τους έρωτες τους αγνούς και τα ήμερα ήθη. Στις γιορτές κάνανε επισκέψει ς και προσφέραν ε αρμεάδες, ντόπια γλυκά, που τα φτιάχνανε οι ίδιες. Ξέρανε να κάνουν και πολλά γλυκά. Έφτιαχναν ακόμα ρυζόγαλα, κυδωνόπασ τα, παντεσπάν ι, δίπλες, κουραμπιέ δες, τσουρέκια, λαλάγκια, χαλβά νισαστένι ο και καλιφάσες .
Ακόμα ήταν πολύ καλές στη κουζίνα. Μαγείρευα ν χωρίς τσελεμεντ έδες και ήξεραν απ’ έξω όλες τις συνταγές. Μαγείρευα ν με την πυροστιά. Επάνω έβαζαν το κουβέτσι και τη μπακιρένι α κατσαρόλα όπου σ’ αυτά έβραζε το φαγητό. Τα πιο αγαπημένα τους φαγητά ήταν τα κρέατα και τα ψάρια. Μαγείρευα ν το κρέας με μελιτζάνε ς που το λέγανε κομματιασ τό, γιαχνιστά, μπουμπάκι α γεμιστά και άλλα φαγητά. Κάνανε κεφτέρια, ντολμαδάκ ια, κρέας καβουρμά με κρεμμυδάκ ι. Μ’ αυτό πίνανε και κρασάκι. Είχανε και παστουρμά, τυριά, κασέρια ωραία και κεφαλοτύρ ια. Τους άρεσαν πολύ και τα γιαούρτια που τα φέρνανε από τα γύρω χωριά στο Τσιφτιλίκ ι.

…(Αργότερα στη Ραφήνα όταν είχα πια παντρευτε ί..) ερχότανε κάθε τόσο και με έβλεπε η μητέρα μου που έμενε με τον αδελφό μου. Χαιρότανε που ήμουνα καλή νοικοκυρά και είχα στρώσει τη ζωή μου. Πάντα μου έλεγε να βάλω τον καφέ στη χόβολη να την περιποιηθ ώ. Άλλες φορές την κρατούσαμ ε τα μεσημέρια για φαγητό και βγάζαμε και κανένα γαράτο (αλμυρά), έκανα και μερικά κεφτέρια (κεφτέδες) κι’ ότι άλλο ήξερα ότι της άρεσε. Και φυσικά, βγάζαμε ρακί, ούζο και έτσι ξεχνούσαμ ε τα ντέρτια μας».

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal