Αποστολέας Θέμα: Το Καφενείο του Κιώτη  (Αναγνώστηκε 1642 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Τριγλιανός Απόγονος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 13
  • Μηνύματα: 159
  • Age: 70
  • Τόπος: Νέα Τρίγλια Χαλκιδική
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 15
  • Φύλο: Άντρας
Το Καφενείο του Κιώτη
« στις: 02 Ιούνιος 2009, 12:02:16 μμ »
Το καφενείο του Χρήστου Κιώτη στη Ν. Τρίγλια

Στα πρώτα χρόνια από του 1923 και εντεύθεν, το πρώτο καφενείο που λειτούργη σε ήταν του Χρήστου Κιώτη (Νικολαΐδη). Ο Χρήστος ήταν παλιός καφετζής, καθαρός και πολύ μερακλής. Δίπλα στο μπουφέ ήταν η ωραία του λατέρνα, ολοστόλισ τη από χάρτινα τριαντάφυ λλα και στη μέση το κάντρο μιας ωραίας κοπέλας.
Στον καφενέ του Κιώτη σύχναζαν όλοι οι παλιοί Τριγλιανο ί, όπως ο Θεοδόσης Μακασίκης, ο Φιλαλήθης Καμπάντρι ας, ο Νικόλας Τσιρακμάν ης, ο Γιώργης Τσιρακμάν ης, ο Αλέξανδρο ς Μαστραντώ νης (Κάλφας), ο Δημη-τρός Ορφανός, ο Απόστολος Χρυσαφίδη ς, ο Δημήτριος Μαστραλέξ ης, ο Α-νά¬στασης Αγαλής, ο Βασίλης Αλτίνης, ο Δημητρός Αραπκιλής (Μπάτσος), ο Κώστας Ντρουμπου νέτης, ο Δημητρός Μήτσου, ο Σωτήρης Μήτσου, ο Γιώργης Τακάς, ο Κώτσος Στεργίου και πολλοί άλλοι.
Από τους πρώτους πραματευτ άδες που άνοιξαν μαγαζί, ήταν ο Κωτσος Στεργίου. Κουβάλησε κάμποση πραμάτια και την είχε τοποθέτησ η στο σπίτι του Δημήτρη Μαστρελέξ η, όπου ήταν και το μαγαζί του, άλλα αργότερα έφυγε, διότι ήθελε να σπουδάσει τα παιδιά του.
Έτσι, στον καφενέ του Κιώτη λυνόταν όλα τα προβλήματ α (γεωργικά, οικονομικ ά, πολιτικά) τα βράδια όταν συγκεντρώ νονταν όλοι και πίνανε από κανένα ρακί. Άκουγες τις ευχές τους να λένε άντε εις υγεία, χρόνια πολ-λά και καλή πατρίδα, του χρόνου πια στα μέρη μας.                 
Αυτό το βιολί συνεχιζότ ανε για πολλά χρόνια... Την ήμερα πήγαιναν και φύτευαν αμπέλια και λιόδεντρα και το βράδυ στον καφενέ λέγανε άντε εις υγεία και καλή πατρίδα.
Κάποτε περνούσε ένας από το σπίτι του Γιώργη του Τακά. Εκείνη την ώρα ο Τακάς δούλευε στο μπαξέ του και φύτευε συκαμιές (μουριές). Του λέει λοιπόν: Μπρε Γιώργη, εσύ είσαι ένας άνθρωπος γραμματιζ ούμενος και διαβάζεις εφημερίδε ς και κάθε βράδυ μας λες στον καφενέ ότι θα πάμε αγλήγορει ς στα μέρη μας. Εσύ τώρα που φυτεύεις αυτές τις ντουτιές (μουριές) θα προκάνεις να φάεις ντούτια (μούρα);
Κι ο Γιώργης απάντησε:
«Μη βλέπετε εγώ το τι κάνω, το τι σας λέω να κάνετε».
Δηλαδή οι παλιοί άνθρωποι είχαν την εντύπωση και την ελπίδα, ότι θα πάνε πίσω στα μέρη τους, παρ' όλο όμως που είχαν αυτή τη γνώμη, δεν τους εμπόδιζε τι να φυτεύουν και να δημιουργο ύν κτήματα.
 
Μαργαρίτη ς Σταύρος

 Τριγλιανά Νέα, 24 Φεβρουαρί ου 1981, φύλλο 30

« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μάρτιος 2018, 03:51:34 μμ από triglianos - admin foroum »
ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΑΛΕΚΟΣ

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal