Αποστολέας Θέμα: Αρχαίος Ρωμαϊκός δρόμος από το Μιχαλίτσι στη Τρίγλια  (Αναγνώστηκε 174 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 0
 • -Λαμβάνω: 85
 • Μηνύματα: 291
 • Age: 73
 • Τόπος: Πάτρα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 95
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Γονείς: Στράτος & Γεωργία Μυτιληναίου/ Πιστικίδου
Αρχαίος Ρωμαϊκός δρόμος από το Μιχαλίτσι στη Τρίγλια

Η περιοχή του Ελλησπόντ ου και της Προποντίδ ας ήταν σημαντικέ ς για την επέκταση των Ελληνικών φύλων προς τον Πόντο και τη Μαύρη θάλασσα (Εύξεινο Πόντο). Οι μύθοι-ιστορίες της Αργοναυτικής Εκστρατεί ας και αργότερα του Τρωϊκού Πόλεμου είναι αποτέλεσμ α των προσπαθει ών των Ελλήνων να κατακτήσο υν τις χρυσοφόρε ς περιοχές της Κολχίδας (αρχαίο βασίλειο που βρίσκόταν ε στη σημερινή Γεωργία) και να εδραιώσου ν το περάσμα από τον Ελλήσποντ ο προς τον Εύξεινο Πόντο.
Σαν αποτέλεσμ α, οι περιοχές της Προποντίδας αποικήθηκ αν από πολύ νωρίς. Η Κίος, το Παλλαδάρι, το Δασκύλειο ήταν από τις πρώτες (περίπου 8ος π.Χ αιώνας). Μετά από 3000 χρόνια, αυτή την περιοχή και μέχρι το 1922, την κατοικούσ αν ακόμη Ελληνες, που κατάφεραν να διατήρησο υν τον πολιτισμό τους και την γλώσσα τους. Περιοχή με σπουδαία γεωπολιτι κή θέση, πλούσια σε αγροτικά προϊόντα (ελιές, σταφύλια, αλιευματα) και μεταλεύμμ ατα, ήταν μαγνήτης για πολλούς λαούς που πέρασαν από κει όπως ήταν οι Φρύγες, οι Πέρσες, ο Μ Αλέξανδρο ς και οι επίγονοι του, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινο ί, οι Σταυροφόρ οι Γενουάτες (γύρο στο 1200) και τελικά οι Οθωμανοί (περίπου το 1350).

Ένα μέρος σαν και αυτό ήταν γεμάτο αρχαίες πόλεις και μοναστήρι α, με ιστορίες που χάνονται στο θρύλο. Τα μοναστήρι α άνθισαν την εποχή της εικονολατ ρείας-εικονομαχιάς (8ος-11ος αιώνας). Έδωσαν καταφύγει ο σε εικονολάτ ρες μοναχούς, η ανάγκη αυτή όμως εξέλιπε μετά την λήξη των διογμών των μοναχών. Μετά ήρθαν οι επιδρομές των Σταυροφόρ ων και των Οθωμανών, που έκαιγαν και γκρέμιζαν τα πάντα, έτσι τα μοναστήρι α σιγά-σιγά ερημώθηκα ν. Απέμειναν όμως τα αρχαία μάρμαρα και τα ερήπεια που να θυμίζουν μια λαμπρή ιστορία.

Ρωμαϊκοί δρόμοι, βρίσκοντα ι παντού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατο ρία, ήταν απαραίτητ οι για να ενώνουν γρήγορα τις άκρες της αυτοκρατο ρίας, μεταφέρον τας στρατούς και εμπορεύμα τα. Η πιο γνωστή μας είναι η Εγνατία οδός, που ένωνε το Δυρράχιο (σημερινή Αλβανία) με τη Κωσταντιν ούπολη και συνέχιζε μέχρι τη Συρία. Ἐνα μικρό παρακλάδι ενός Ρωμαϊκού δρόμου, πέρναγε και από τα χωριά της περιοχής μας. ( eshow=1" class="bbc_link" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.slideshare.net/mankost/2015-247022829?next_slid eshow=1).
Έχουμε τρεις μαρτυρίες για τμήματα από καλντερίμ ια, δηλαδή τμήματα αρχαίων Ρωμαϊκών δρόμων, που έχουν εντοπιστε ί στη περιοχή από το Μιχαλίτσι(Karacabey) μέχρι τη Τρίγλια.

1)   Στο κεφάλαιο του βιβλίου «Ένα ταξίδι στην αντίπερα όχθη, στα χωριά της Προύσσας» του Γ. Κοτζαερίδ η, (http://politistiko-ergasthri-nostos.blogspot.com/2012/11/6.html),
ένας πληροφορη τής από το χωριό, Τσάμλιτζα (Camlica), περιγράφο ντας το χωριό του μας ενημερώνε ι ότι:
«   Δίπλα, στο Μπάς Μπουνάρ, μέσα στα χωράφια της περιοχής Τασλίκ, είχαν βρει καλντερίμ ια και χαλάσματα σπιτιών.»

Το Τασλίκ, είναι ένα χωριό βόρεια από το Μιχαλίτσι (Καρατζάμπ εη-Karacabey) (το κόκκινο αστέρι, κάτω αριστερά στο χάρτη). Νότια από το Μιχαλίτσι, κοντά στο Moustafak emalpasa, ήταν η αρχαία Μιλητούπολη.
Ο ίδιος πληροφορη τής μας ενημερώνε ι πάλι ότι

«Στην περιοχή Βαρβάρα, στη συμβολή του Ρυνδάκου ποταμού με τον Νιλουφέρ, είχαν ανακαλύψε ι πολλά αρχαία μάρμαρα».

Σε ένα χάρτη (Δ. Ρήγας «Το Παλλαδάρι στους αιώνες) τοποθετεί (με ερωτηματι κό) την αρχαιά πόλη Αρταίου Τείχος, στη θέση Βαρβάρα.Ο Αρχαίος Ρωμαϊκός δρόμος (κόκκινη γραμμή) ορίζεται από τα 3 σημεία (κόκκινα αστέρια) τα σημεία που βρέθηκαν τμήματα του.

2)   Μετά από επιτόπια έρευνα το 2004 η Marie-France AUZÉPY αναφέρει στην εργασία της «Μελέτη για τα Βυζαντινά Μοναστήρι α της Νότιας ακτής της της Θάλασσας του Μαρμαρά», ότι στο χωριό Ayazma / Mesutiye, υπάρχουν ερείπια ρωμαϊκού δρόμου, στο δρόμο προς την κοιλάδα Nilufer (το κόκκινο αστέρι στη μέση του χάρτη). Κατά πάσα πιθανότητ α το χωριό Ayazma / Mesutiye είναι η πόλη Αγιάσμαλαρ (Αγιάσματα), που αναφέρει ο παρατηρητ ής από Τσάμλιτζα και σημειώνετ αι σαν «Αγιάσμα» σε αρκετούς χάρτες της εποχής.


Ερείπια ρωμαϊκού δρόμου, στο Ayazma / Mesutiye (Αγιάσμαλα ρ) και στο δρόμο προς την κοιλάδα Nilufer.


Δομή Ρωμαϊκών δρόμων

3)   Στα αρχεία του ΚΜΣ (Κέντρου Μικρασιατ ικών Σπουδών), πληροφορητές από την Τρίγλια μας ενημερώνο υν ότι: «στη θέση Αϊ Γιώργηδες, μετά από δυνατές βροχές, φάνηκε αρχαίος δρόμος πλακοστρω μένος (καλντερίμ ι). Σε μερικά σημεία που γυμνώθηκα ν τα πλάγια του, έβλεπες να έχει δυο μέτρα πάχος. Από το χωριό ήταν μισήν ώρα το πολύ προς τα Δυτικά, μετά με τον Αϊ Γιώργη» (το κόκκινο αστέρι επάνω δεξιά στο χάρτη).

Τα τρία αυτά σημεία, δίνουν μια αίσθηση της χάραξης του αρχαίου Ρωμαϊκού δρόμου που θα ένωνε το Μιχαλίτσι με το λιμάνι της Τρίγλιας και ίσως έφτανε μέχρι τα Μουδανιά και την Κίο.

Ο δρόμος αυτός, αν και θα ήταν βοηθητικό ς, πέρναγε από πολύ σημαντικέ ς πόλεις και λιμάνια της εποχής εκείνης. Σήμερα, υπάρχει ένας παραλιακό ς χωματόδρο μος, που με μικρές διακοπές, περνάει από την Τρίγλια, τη Μονή Πελεκητής (7ος αιώνας), τον Καπαντζά (μεγάλο λιμάνι από την αρχαία εποχή μέχρι το 13ο αιώνα), το Δασκύλειο (αρχαία πόλη του 7ου αιώνα), τη Τσάμλιτζα, την Βαρβάρα (τα μάρμαρα υποδεικνύ ουν ύπαρξη αρχαίας πόλης) και μπορεί να πέρναγε από τη Μιλιτούπο λη για να συναντήσε ι το βασικό δρόμο που πήγαινε στη Σμύρνη και την Έφεσο, όπως και ο σημερινός καινούργι ος αυτοκινητ όδρομος Ο-5. 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal