Αποστολέας Θέμα: Η μόδα στη Παλαιά Τρίγλια, όπως τη περιγράφει η Σοφία Γιαρένη  (Αναγνώστηκε 2130 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Thank You
 • -Given: 0
 • -Receive: 83
 • Μηνύματα: 283
 • Age: 73
 • Τόπος: Πάτρα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 93
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Γονείς: Στράτος & Γεωργία Μυτιληναίου/ Πιστικίδου
Η μόδα στη Παλαιά Τρίγλια, όπως τη περιγράφε ι η Σοφία Γιαρένη

Από τα βιβλία της: « Η ιστορία μου», σελ. 13 & 16 και
«Της Μικράς Ασίας, της Τρίγλιας και της προσφυγιά ς» σελ. 202, 203

«Η μητέρα μου, όπως και οι άλλες γυναίκες της Τρίγλιας, ήταν κοκέτα, καλή νοικοκυρά και πολύ εργατική. Ασχολείτο με το σπίτι, το νοικοκυρι ό της και τα παιδιά της. Όλα επάνω της λάμπανε. Τις Κυριακές φορούσαμε τα καλά μας ρούχα και πηγαίναμε με τους γονείς μας στην εκκλησία. Πολλές κυρίες αγοράζανε τα φορέματα τους από την Πόλη ή τα ράβανε μόνες τους. Ένα φόρεμα από κείνα με τις μπαλένες γύρω, όπως μου έλεγε η μητέρα μου, να τόστηνες στεκότανε . Όλα ήταν μακριά και σκέπαζαν έως τον αστράγαλο . Οι φούστες είχαν σούρα στη μέση και υπήρχε και το ρουσάκι, ένα είδος μπλούζας με σουρίτσα.
…Και εκείνα τα βρακιά τους, με τα τέσσερα κορδόνια και νταντέλα!
…Το χτένισμα τους ήταν συνήθως απλό. Μάζευαν τα μαλλιά τους πίσω σε κότσο. Όλες ήταν σγουρομάλ λες και ποτέ δεν βάφανε τα μαλλιά τους. Οι περισσότε ρες καστανές και μαυρομάλλ ες, υπήρχαν όμως και πολλές ξανθές. Όλες οι γυναίκες της Τρίγλιας γενικά, μικρές και μεγάλες, αγαπούσαν τα κοσμήματα . Φορούσαν σκουλαρίκ ια, δακτυλίδι α, φλουριά και πολλά άλλα χρυσαφικά . Μερικές ήταν και πολύ φιλάρεσκε ς και ντυνόντου σαν πολύ κοκέτικα. Χρησιμοπο ιούσαν πολύ και τ’ αρώματα με προτίμηση στη λεβάντα.
…Και οι άντροι όλο γέλιο και καμάρι. Στο κεφάλι τους το φέσι και την γκουντούρ α τη γυαλιστερ ή και το χάντρο στο χέρι.

Δυό φωτογραφί ες Τριγλιανώ ν ζευγαριών με τις χαρακτηρι στικές ενδυμασίε ς τους.


1912, Αναστασία (το γένος Κολυβίδη) και Βασίλης Πιστικίδη ς


1914, Χρυσαυγή (το γένος Γιακουβάκ η) και Βασίλης Παπαμπαρο υξής- Σακελλαρί δης με τα τέκνα τους Μαρίκα και Σταύρο

…Όταν η μητέρα μου πήγαινε βίζιτες στις φίλες της, εμένα, που ήμουνα μικρή, μ’ έστελνε στη θεία Σοφή, την αδελφή της, για αλεκσμανά . Επίσης μ’ έπαιρνε καμιά φορά και η θεία η Ζαχαρένια . Εκεί περνούσα καλύτερα γιατί έπαιζα με τα ξαδέλφια μου. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσε ις μ’ έντυνε με τα καλά μου. Πότε μου βάζε το μπεμπέ φουστανάκ ι με το σου τις κορδελίτσ ες και πότε το ουρανί. Τα παπούτσια μας ήταν πολύ καλά. Τα παραγγέλν αμε στου Σεβνταλή που ήταν ο καλύτερος τσαγκάρης της Τρίγλιας και είχε το μαγαζί του στο Κάτω Μαχαλά. Ήταν κομψά μποτάκια, σκαρπίνια μ’ ένα κορδονάκι δίπλα και μ’ ένα κουμπί. Όταν ήμουν καλή η μητέρα μου μ’ έπαιρνε στην αγκαλιά της, με φιλούσε και με κανάκευε. Θυμάμαι που μού έλεγε: «Να το χαρώ, να το κερδαίνω, κουτσουμπ ού μου εσύ». Οι κοπελίτσε ς της ηλικίας μου και άλλες πολύ μεγαλύτερ ες ντυνόντου σαν πολύ κομψά και ωραία. Φορούσαν μισοφόρια με δαντέλες, φιόγκους, μεταξωτά. Από πάνω φορούσαν την μπλούζα και φουστάνια κρεπ ντε σι και την φούστα την αντρασέ. Ήταν πολύ κοκέτες. Πάντα μαζί με τα ωραία φουστάνια φορούσαν και τα κοσμήματα τους, σκουλαρίκ ια, δακτυλίδι α. Ποτέ όμως δεν γυρνούσαν μόνες τους. Πάντα συνοδεύον ταν από τους γονείς τους και στους περιπάτου ς ήταν λιγομίλητ ες και σεμνές.

Οι άντρες σύχναζαν στον καφενέ και οι γυναίκες στα σπίτια να κοιτάζουν το νοικοκυρι ό. Στις γιορτές όλοι ντύνοντου σαν στα καλά τους, οι χωριάτες με τις χρωματιστ ές μεταξωτές βράκες τους και μαζί με τους χωρικούς από το Τσιφλίκι, το γειτονικό χωριό, διασκέδαζ αν. Πίνανε, τρώγανε, τραγουδάγ ανε και χορεύανε.

…Σε όλες τις μέρες των γιορτών τα σπίτια ήταν ανοιχτά. Όλα στρωμένα με χαλιά και κιλίμια. Το μιντερλίκ ι γύρω-γύρω ήταν στρωμένο με μαξιλάρες . Το σκέπασμα ήταν ίδιο με τις κουρτίνες που το φτιάχνανε στον αργαλειό και με άσπρο σκεπασίδι . Όλα είχαν κεντημένε ς εικόνες επάνω τους, σταυρούς, παγώνια, λουλούδια . Στους τοίχους είχαν παλιές φωτογραφί ες και ωραία κάντρα με ωραίες πολύχρωμε ς φωτογραφί ες.
…Χρυσοχέρες, ακόμα και στα στόρια εβάζασι μάρκες κόκκινες. Εκείνους τους γύρους τους ωραίους που βάζασι στο κρεβάτι γύρω κεντητούς με τις δαντέλες…« Τελευταία τροποποίηση: 22 Δεκέμβριος 2013, 06:10:33 μμ από triglianos »

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal