Αποστολέας Θέμα: Λαογραφικά Τριγλιανά  (Αναγνώστηκε 1876 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Τριγλιανός Απόγονος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 13
  • Μηνύματα: 159
  • Age: 70
  • Τόπος: Νέα Τρίγλια Χαλκιδική
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 15
  • Φύλο: Άντρας
Λαογραφικά Τριγλιανά
« στις: 02 Ιούνιος 2009, 11:52:08 πμ »
Τρίγλια – Μουδανιά της Μ. Ασίας

Όπως είναι σήμερα το ένα κοντά στο άλλο, το ίδιο ήταν και στη Μικρά Ασία στις ίδιες αποστάσει ς. Νόμιζε κανείς πως ήταν παραγγελί α να σμίξουμε εδώ πάλι στο νομό Χαλκιδική ς.       
Το 1923 ο αείμνηστο ς πατριώτης μας δεσπότης Καμπανίας ήρθε εδώ στη Χαλκιδική με μια επιτροπή αποτελούμ ενη από πατριώτες μας Τριγλιανο ύς και γύρισαν όλη την περιοχή της Καλαμαριά ς για να διαλέξουν σε πια τοποθεσία θα κτιστεί η Νέα Τρίγλια. Γύρισαν όλα τ' απαλλοτρι ωμένα μετόχια του Αγίου Όρους, στην περιοχή της Καλαμαριά ς. Πήγαν και στα σημερινά Νέα Μουδανιά όπου το απέραντο αυτό κτήμα, φυτευμένο με λιόδεντρα, δεν ήταν καλογερικ ό, άλλα ενός Τούρκου μπέη.
Η επιτροπή δεν το βρήκε κατάλληλο, γιατί στην περιοχή αυτή υπήρχαν πολλά λιμνάζοντ α νερά και υπήρχαν πάρα πολλά κουνούπια . Και στο Σουφλάρι (Νέα Τρίγλια) υπήρχαν, αλλά πολύ λιγότερα, γιατί τότε σ' όλη την περιοχή της Καλαμαριά ς, όπου υπήρχαν και πολλά βοοειδή ζώα, για την καλλιέργε ια της γης. Αυτά τα ζώα θέλαν βέβαια νερό και νερό τότε στη Χαλκιδική δεν υπήρχε, ήταν ξηρότοπος, γι' αυτό αναγκαστι κά έκαναν σε πολλές περιοχές μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες μπάρες, όπου μάζευαν νερό από το χειμώνα, ακόμα και από το καλοκαίρι, όταν έπεφτε πολλή βροχή. Τώρα φανταστεί τε αυτό το στάσιμο νερό το τι κουνούπι έκανε το καλοκαίρι, κι έτσι από την ελονοσία κατά την εποχή εκείνη πέθανε πολύς κόσμος και προπάντων οι πρόσφυγες που δεν ήταν συνηθισμέ νοι στο κλίμα.
Γι' αυτό και οι Τριγλιανο ί βρήκαν κατάλληλη την περιοχή αυτή και χτίστηκε η Νέα Τρίγλια.
Άλλα ξεφύγαμε όμως Από το θέμα. Η Παλιά Τρίγλια ήταν τόπος παραγωγικ ός και όχι εμπορικός . Οι Τριγλιανο ί αγαπούσαν τα κτήματα και προπάντων την ελαιοπαρα γωγή και τη σηροτροφί α (κουκούλια). Επίσης ήταν πολύ προοδευμέ νοι και στα γράμματα. Η Τρίγλια έχει βγάλει πολλούς επιστήμον ες, διανοούμε νους, ακόμα δε και ένα πλήθος από ιεράρχες.
Τώρα να πούμε και μερικά για τα Παλιά Μουδανιά της Μικράς Ασίας. Τα Μουδανιά ήταν το επίνειο του νομού Προύσας. Στο λιμάνι των Μουδανιών φόρτωναν και ξεφόρτωνα ν εμπορεύμα τα. Η ελιά της Τρίγλιας θα περνούσε από τη σκάλα των Μουδανιών για να πάει στην Κωνσταντι νούπολη. Επίσης και τα κουκούλια, γιατί υπήρχαν εργοστάσι α μεταξουργ ίας κι έτσι Μουδανιώτ ες υπήρχαν πολύ λίγοι πού ασχολούντ αν με την καλλιέργε ια της γης, το πλείστον ήταν εσνάφια (επαγγελμα τίες) .

Μαργαρίτη ς Σταύρος
  Τριγλιανά Νέα, 31 Αυγούστου 1981, φύλλο 33
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μάρτιος 2018, 03:55:46 μμ από triglianos - admin foroum »
ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΑΛΕΚΟΣ

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal