Αποστολέας Θέμα: ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ (ΣΠΟΡΑ-ΘΕΡΙΣΜΟΣ-ΑΛΩΝΙΣΜΟΣ)  (Αναγνώστηκε 8778 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Συνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 104
 • -Λαμβάνω: 53
 • Μηνύματα: 749
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
 • Φύλο: Άντρας
ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Οι Τριγλιανο ί που ήρθαν στη νέα πατρίδα, τη Ραφήνα, το καλοκαίρι του 1923 προσαρμόσ τηκαν σε μια νέα καλλιέργε ια που ήταν η καλλιέργε ια των δημητριακ ών. Παράλληλα καλλιέργη σαν  τα λίγα αμπέλια και τις λίγες ελιές που υπήρχαν στην Ραφήνα. Στην Τρίγλια η καλλιέργε ια των δημητριακ ών και η παραγωγή τους ήταν μικρή έως ελάχιστη. Η Τρίγλια ήταν ελαιότοπο ς, δάση οι ελιές στην Τρίγλια.  Οι Τριγλιανο ί έπρεπε να περάσουν από την ονομαστή «ελιά της Τρίγλιας» σε ένα άλλο  προϊόν πρώτης ανάγκης. Στην Τρίγλια αγόραζαν οι Τριγλιανο ί από το παζάρι της Κυριακής στάρι από τους παραγωγού ς των γύρω χωριών και το άλεθαν στους νερόμυλου ς της περιοχής ή αλεύρι. Οι Τριγλιανέ ς ζύμωναν ψωμιά στο σπίτι τους και τα πήγαιναν με τις πινακωτές για ψήσιμο στους πολλούς φούρνους του χωριού. Αρκετοί Τριγλιανο ί αγόραζαν ψωμί χάσικο έτοιμο από τους φούρνους.   Η γεωργία στην Ραφήνα  για πολλά χρόνια  ήταν η βασική απασχόλησ η των κατοίκων συνεπικου ρούμενη από την αλιεία. Τα 40 και πλέον στρέμματα γης που είχαν παραχωρηθ εί σε κάθε προσφυγικ ή οικογένει α γεωργών ήταν σημαντική διέξοδος απασχόλησ ης.


ΣΠΟΡΑ
To όργωμα  των χωραφιών  για τη σπορά των δημητριακ ών γινόταν το φθινόπωρο μετά τα πρωτοβρόχ ια.  Σπέρνανε στάρι, κριθάρι, βρώμη, βίκο για τα κατσίκια και σίκαλη για να φτιάχνουν δεμάτια. Ο σπόρος ήταν από τα δικά τους γεννήματα . Ο σπόρος ριχνόταν στα πεταχτά, κατάμουτρ α, επί της περσινής καλαμιάς. Οι καλλιεργη τές είχαν εξασκηθεί να ρίχνουν τον σπόρο ομοιόμορφ α στο χωράφι, κατά μέσο όρο, έριχναν 8-10 οκάδες σταριού ανά στρέμμα. Το όργωμα των χωραφιών γινόταν με αλέτρι με άλογα ή μουλάρια.

ΘΕΡΙΣΜΟΣ
  Ο Θερισμός  γινόταν τον Ιούνιο μήνα. Στην περιοχή της Τρίγλιας τον Ιούνιο τον  λέγανε και Θεριστή. Το μήνα αυτό ωριμάζουν τα δημητριακ ά (στάρια, κριθάρια κ.α.) και πρέπει να θεριστούν πριν ωριμάσουν πολύ και τινάξουν τον καρπό. Κάθε πρωί που ξεκινούσα ν για το θέρισμα, ανέβαιναν στις σούστες έπαιρναν τα δρεπάνια τους , το βαρελάκι με το νερό, φαγητά και κρασί. Τα ρούχα που φορούσαν για το θέρος ήταν ότι πιο παλιό υπήρχε. Φορούσαν τραγιάσκε ς, ψάθινα καπέλα, μαντήλια οι γυναίκες για να μην τους καίει ο ήλιος το πρόσωπο. Έβρισκαν ένα πεύκο κοντά στο χωράφι και στον ίσκιο του έβαζαν την σούστα. Ο θερισμός γινότανε με δρεπάνια και κόσες. Δρεπάνι είναι γεωργικό εργαλείο που αποτελείτ αι από μια ξύλινη λαβή, στην οποία είναι προσαρμοσ μένη στενή ημικυκλικ ή ατσάλινη λεπίδα και κρατώντας το με το ένα χέρι έκοβαν τα δημητριακ ά. Στο θέρισμα με το δρεπάνι, έπιαναν μια φούχτα στάχια με την αριστερή παλάμη και έκοβαν με το δεξί χέρι. Έκαναν με τρεις-τέσσερις χεριές την μια πάνω στην άλλη ένα χερόβολο.

Πολλά χειρόβολα μαζί, 15-20, έκαναν ένα δεμάτι. Κόσα είναι το γεωργικό εργαλείο με μακριά ξύλινη λαβή και σχεδόν ίσια λεπίδα που κρατά ο θεριστής με τα δύο χέρια και δουλεύει σε όρθια στάση. Ο αποδοτικό τερος θερισμός ήταν με τις κόσες. 
Τα δεμάτια ή δεματικά τα δένανε με στάχια  βρυάς (σίκαλη), τα οποία έπρεπε να είναι στρογγυλά και καλοδεμέν α. Με πολλά δεμάτια έκαναν μια θυμωνιά (σωρό) στο χωράφι  σαν πυραμίδα για να τα ανεβάσουν στη σούστα κάθε δεμάτι με την πιρούνα κα να τα μεταφέρου ν στα αλώνια.         
 

AΛΩΝΙΑ
Τα Aλώνια ήταν ο τόπος που γινόταν ο αλωνισμός Αλώνια φτιάχτηκα ν στην περιοχή μετά το Γήπεδο μέχρι το Μεγάλο Ρέμα στην παραλία. Είχε 10-12 μικρούς  επίπεδους κυκλικούς χώρους διαμέτρου 10-12 μέτρα  για το αλώνισμα σιτηρών (κυρίως στάρι).
Τα αλώνια ήταν χωματοάλω να. Δίπλα από κάθε αλώνι υπήρχε θημωνιά και τσαρδάκι. Τα δεμάτια σανού τα μετέφεραν από τα χωράφια  με τις σούστες και τα τοποθετού σαν κοντά στο αλώνι. Θημωνιά  λεγόταν σωρός δεματιών σανού.
Τα τσαρδάκια τα έκαναν για ίσκιο και ξεκούραση .. Έλυναν τα δεμάτια, τα διαλούσαν και τα άπλωναν κάτω στο αλώνι.
Ο αλωνισμός είναι η εργασία αποχωρισμ ού του καρπού των δημητριακ ών από τα στελέχη του φυτού (άχυρο).

Ο αλωνισμός γινόταν  τον Ιούλιο.
 Το αλώνισμα γινόταν με την λοκάνη.
H λοκάνη ήταν παχιά σανίδα, ή δύο ή τρεις σανίδες ενωμένες που είχαν από κάτω κοφτερά πριονάκια που την έσερνε άλογο ή άλογα.
Οι διαστάσει ς της λοκάνης ήταν περίπου: μήκος 1,60μ., πλάτος πίσω 0,80μ., πλάτος μπροστά 0,60μ. και είχε μικρό γυριστό μέτωπο.
Τα άλογα ζεύονταν τη λοκάνη που ήταν το εργαλείο για το αλώνισμα.

Γυρόφερνε το αλώνι μέχρι να λιανίσει το άχυρο και να αποκαλυφθ ούν τα σπυριά του σταριού.
Πάνω στη λοκάνη ανέβαινε ο αλωνιστής κρατώντας τα λουριά (ηνία) του αλόγου και το κατεύθυνε να γυρίζει γύρω-γύρω σε κυκλική πορεία. Το αλώνισμα ήθελε μαστοριά, ταχύτητα και ομοιομορφ ία. Ο αλωνιστής χρησιμοπο ιούσε καμουτσίκ ι.   
 Ξεχώριζαν τους κόκκους σταριού από το άχυρο με τον αέρα (λίχνισμα) που συνήθως φυσάει στη Ραφήνα τα καλοκαίρι α με τα μελτέμια. Τα απάτητα στάχια που έφευγαν έξω από το αλώνι τα μάζευαν με το δικράνι Τα αλωνισμέν α στάχια γίνονταν ένας σωρός, τα οποίο ονόμαζαν λαμνί. Τα αλωνισμέν α σιτηρά σωριασμέν α σε σχήμα πυραμίδας στη μέση του αλωνιού περίμεναν τον αέρα να φυσήξει και να αρχίσει το λίχνισμα. Ο καρπός με τα άχυρα ξεχώριζε το στάρι που ήταν βαρύτερο από το ελαφρύτερ ο άχυρο, πετώντας τα  ψηλά στον αέρα. Το στάρι έπεφτε κάτω κα το άχυρο παρασυρότ αν με τον άνεμο πιο μακρά. Το λίχνισμα γινόταν με ένα μεγάλο ξύλινο εργαλείο, το δικράνι (λιχνιστήρ ι). Με ένα κυλινδρικ ό κόσκινο με χοντρές τρύπες χρησιμοπο ιούσαν στο αλώνι για να πέσει το καθαρό στάρι και να ξεχωρίσει ο καρπός από τα άχυρα. Στα αλώνια υπήρχε και αλωνοφύλα κας. Έναν αλωνοφύλα κα που θυμάμαι εγώ παιδί ήταν ο Απόστολος Ασβεστάρη ς. Σε μας τα παιδιά άρεσε πολύ να κάνουμε βόλτα με τη λοκάνη.
Τη δεκαετία του 1950 ερχόταν στα αλώνια αλωνιστικ ή μηχανή. Χάθηκε η γραφικότη τα του αλωνίσματ ος με τα άλογα. Με την αλλαγή της χρήσης της γης και των επαγγελμά των των κατοίκων της Ραφήνας, καταργήθη κε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το αλώνισμα στα αλώνια και  χάθηκε το τοπωνύμιο . Σήμερα είναι η περιοχή δεξιά και αριστερά της οδού των Αραφηνίδω ν Αλών.

ΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟ Σ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙ ΕΣ ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΑΛΕΚΟΣ

Πηγές
- Οι Ραφηνιώτε ς παιδιά Τριγλιανώ ν γεωργών και γεωργοί οι ίδιοι
- Σταύρος Καλλιοντζ ής
- Γουλιέλμο ς Σταυρίδης
- Διαβάσματ α από τα βιβλία των αειμνήστω ν τριγλιανώ ν Σοφίας Γιαρένη και Θανάση Πιστικίδη .

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Administrator
 • *****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 135
 • -Λαμβάνω: 19
 • Μηνύματα: 470
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 27
 • Φύλο: Άντρας
Απ: ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ (ΣΠΟΡΑ-ΘΕΡΙΣΜΟΣ-ΑΛΩΝΙΣΜΟΣ)
« Απάντηση #1 στις: 10 Μάιος 2012, 03:28:53 μμ »
Μπράβο και στους δυο σας, ένα ωραίο και κατατοπισ τικό κείμενο, συνοδευόμ ενο με σπάνιες φωτογραφί ες.
Όλοι μαζί, μπορούμε να ενημερώσο υμε αυτόν τον χρήσιμο χώρο, ώστε να τον έχουν οι νεώτερες γενιές, ως παρακαταθ ήκη την ιστορία των προγόνων μας.

Αλλά και να γνωριστού με, αναπτύσον τας γνωριμίες - φιλίες, ενώνοντας κάθε Τριγλιανό Απόγονο.

Συνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 104
 • -Λαμβάνω: 53
 • Μηνύματα: 749
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
 • Φύλο: Άντρας
Στο αλώνι
« Απάντηση #2 στις: 12 Μάιος 2012, 06:47:17 μμ »
Και μια ακόμα φωτογραφί α με τα μέλη μιας οικογένει ας στο αλώνι της Ραφήνας.
Στη φωτογραφί α βλέπουμε και τις δύο κοπέλες της οικογένει ας, από τις οποίες η μία συμμετέχε ι ενεργά στο αλώνισμα, ενώ η μικρότερη ετοιμάζετ αι να πάει για μπάνιο κρατώντας την κουλούρα της θάλασσας.
Τα αλώνια της Ραφήνας βρίσκοντα ν στο χώρο του σημερινού γηπέδου της Τριγλίας και απλώνοντα ν προς την παραλία.  

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal