Θύμισες για τα έθιμα του Αϊ Νικόλα στη Π. Τρίγλια και στη Ραφήνα της δεκαετίας τ

Ξεκίνησε από Ευγενία Μυτιληναίου, 03 Δεκεμβρίου 2013, 03:13:38 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Ευγενία Μυτιληναίου

Καθώς διάβαζα το βιβλίο της Σοφίας Γιαρενή: «Η ιστορία μου» στη σελ. 15, βρήκα μια περιγραφή από τα παιδικά της χρόνια που αναφέρεται στα έθιμα του Αϊ Νικόλα στη Παλιά Τρίγλια, εκεί που γεννήθηκε το 1908. Μια και σε λίγες μέρες γιορτάζουμε τον θαλασσοκράτη Άγιο, σκέφτηκα να το αναφέρω, μήπως...
Κάνετεείσοδοήγίνετε μέλοςγια να δείτε περισσότερα...

Αλέξανδρος Κοκκινίδης

Ευχαριστούμε την κ. Ευγενία που μας θύμησε το ωραίο αυτό έθιμο που το είχα ακούσει και εγώ μικρός. Επιβεβαιώνει δε και την υπόθεση ότι τα δώρα τα φέρνει μαζί και τις γιορτές ο Αγιος Νικόλαος ή αλλοιώς Santa (Ni)Claus των δυτικών που κακώς τον ονομάζουμε Άγιο Βασίλη. Ευχαριστούμε και πάλι

triglianos - admin foroum

Να ομολογήσω ότι το έθιμο αυτό, το ακούω για πρώτη φορά!Κύριε Κοκκινίδη, σχετικά με τον συσχετισμό που κάνατε, μάλλον δεν προσέξατε τα λόγια στην τελευταία πρόταση της Σοφίας Γιαρένη:ΠαράθεσηΑντιγράφω λοιπόν από το βιβλίο της: «Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι λίγα πράγματα. Η ζωή μας τότε ήταν πολύ όμορφη γενικά...
Όλοι μαζί, μπορούμε να ενημερώσουμε αυτόν τον χρήσιμο χώρο, ώστε να τον έχουν οι νεώτερες γενιές, ως παρακαταθήκη την ιστορία των προγόνων μας...

Ευγενία Μυτιληναίου

Ο κ. Κοκκινίδης έχει απόλυτο δίκιο. Ο Santa Claus (Sent Nicolas- Άγιος Νικόλαος) των Αγγλόφωνων και Γερμανόφωνων λαών της Ευρώπης, που έφερνε δώρα στις 6 Δεκεμβρίου, με τη πάροδο των αιώνων μετατράπηκε στην εμπορική φιγούρα του γέρου ασπρομάλλη, με τα έλκηθρα (επίδραση Βορείων δοξασιών και μύθων) που φέρνει δώρα σε...

Βασίλης Σακελλαρίδης

Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να αναβιώσουν τα ἐθιμα αυτά, ακριβώς επειδἠ οι παλιοί τα ζούσανε από μικρά παιδιά και τα τηρούσανε οι ίδιοι όταν ενηλικιώνονταν.  Όχι από κάποια υποχρέωση, αλλά γιατί το πνεύμα του εθίμου το αισθανότανε σαν μέρος της ζωής τους. Σήμερα έχει κοπεί αυτό το νήμα. Οι...