Αποστολέας Θέμα: ΝΑΠΟΛΕΩΝ Φ. ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ, ΕΝΑΣ ΤΡΙΓΛΙΑΝΟΣ ΗΡΩΑΣ.  (Αναγνώστηκε 928 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Moderator
  • ***
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 0
  • -Λάβατε: 11
  • Μηνύματα: 43
  • Τόπος: nea triglia
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 12
  • Φύλο: Γυναίκα
ΝΑΠΟΛΕΩΝ Φ. ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ, ΕΝΑΣ ΤΡΙΓΛΙΑΝΟΣ ΗΡΩΑΣ.
« στις: 08 Νοέμβριος 2014, 03:30:14 μμ »
Ο πρώτος που μου μίλησε για το παλληκάρι αυτό ήταν ο Τριγλιανό ς, κ. Γεώργιος Παπαδόπου λος, όταν έκανα την έρευνά  για την τοπική ιστορία.
Ο Ναπολέων ήταν ανεψιός της Υπερμαχία ς και του Ραφαήλ  Μυτηληναί ου που διέμεναν στην Ν. Τρίγλια και πέθαναν εκεί. Σπούδασε γεωπονία στη Γερμανία και επέστρεψε στην Ελλάδα με όνειρα.
Η κατοχή όμως το βρίσκει κρατούμεν ο στις φυλακές του Χαϊδαρίου . Χαίρει εκτιμήσεω ς από τους συγκρατού μενούς τους. Εκτελεί επίσης χρέη διερμηνέα για τους κατακτητέ ς διότι γνωρίζει πολύ καλά τη Γερμανική γλώσσα.
Εως ότου φθάνει η1η Μαΐου 1944, η ημέρα της φοβερής δοκιμασία ς. Οι Γερμανοί διαβάζουν μια λίστα 200 κρατουμέν ων που πρόκειται να εκτελεστο ύν. Ο Τελευταίο ς είναι ο Σουκατζίδ ης. Ο διοικητής, ένας σκληροτρά χηλος  Ναζί του πρότεινε να μπει κάποιος άλλος στη θέση του και να του χαρισθεί έτσι η ζωή.
Ο Ναπολέων αρνείται την προσφορά. Δεν δέχεται να πάρει τη θέση του στο εκτελεστι κό απόσπασμα άλλος κρατούμεν ος. Έτσι  εκτελείτα ι μαζί με τους άλλους περνώντας στην αιωνιότητ α.

Όταν  γνώρισα την ιστορία αυτή θεώρησα ότι το ελάχιστο που έπρεπε να κάνω ήταν να αφιερώσω λίγο χώρο στο βιβλίο μου για το λεβέντη αυτό, παρέχοντα ς έτσι στους νεώτερους τη δυνατότητ α να τον γνωρίσουν και να ασχοληθού ν περισσότε ρο μαζί του.
Αλλά και στο Σύλλογό μας υπάρχει η φωτογραφί α του Ναπολέοντ α και αναφερόμα στε συχνά στο πρόσωπό του.
Το σπουδαιότ ερο όμως μνημόσυνο είναι η αναγραφή του ονόματός του σε μαρμάρινε ς πλάκες στο χώρο του ηρώου της Ν. Τρίγλιας.
 Όταν κληθήκαμε μαζί με άλλους συγχωριαν ούς μας από το τοπικό συμβούλιο της Ν. Τρίγλιας για να συγκεντρώ σουμε τα ονόματα των πεσόντων και εκτελεσθέ ντων κατά τον πόλεμο του 40, μεταξύ των άλλων αναφέραμε και το όνομα του Ναπολέοντ α.
Με την πρωτοβουλ ία και τις προσπάθει ες του τότε αντιδημάρ χου Α. Κακαρίκα και του προέδρου του τοπικού συμβουλίο υ κ. Δ .Λάμπρου στήθηκαν δύο μαρμάρινε ς πλάκες στο χώρο του ηρώου ,όπου αναγράφον ται τα ονόματα των πεσόντων.
Οι άλλοι πεσόντες και εκτελεσθέ ντες είναι: Περικλής Μαστραντώ νης του Αλεξάνδρο υ, Ευστράτιο ς Παπαδόπου λος του Πέτρου, Ιωάννης Χατζηκυρι άκος του Κωνσταντί νου, Κωνσταντί νος Κορατζίνο ς του Αργυρίου, Χρήστος Καλφόπουλ ος του Βλασίου, Παύλος  Παπαγεωργ ίου του Γεωργίου και Αθανάσιος Κουραπάς του Νικολάου.

Αιωνία τους η μνήμη!

Δέσποινα Παρασκευά

« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοέμβριος 2014, 04:23:22 μμ από triglianos »
Στην εικονοθήκ η (Gallery) έχετε την δυνατότητ α,
 να δείτε περισσότερες φωτογραφί ες,
 από την δράση του παραρτήμα τος μας.