Αποστολέας Θέμα: ΣΤΗ ΠΑΙΑΝΙΑ -21/10/18 4μ.μ.  (Αναγνώστηκε 538 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 99
  • -Λάβατε: 50
  • Μηνύματα: 699
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 62
  • Φύλο: Άντρας
ΣΤΗ ΠΑΙΑΝΙΑ -21/10/18 4μ.μ.
« στις: 15 Οκτώβριος 2018, 04:58:01 μμ »
  Την Κυριακή 21/102018 και ώρα  4μ.μ.  η ιστορική ομάδα της Ραφήνας, η ομάδα μας, η Τρίγλια Ραφήνας αγωνίζετα ι στο ΔΑΚ Παιανίας με την τοπική ομάδα του Παμπαιανι κού.
  Ο Παμπαιανι κός ιδρύθηκε το 1929 έχει έμβλημα τσαμπί σταφύλι (προφανώς σαββατιαν ό) και χρώματα πράσινα- άσπρα. Συμμετείχ ε παλιότερα στο Κύπελλο Μεσογείων,  στα πρωταθλήμ ατα ΕΠΣΑ και  τώρα συμμετέχε ι στα πρωταθλήμ ατα ΕΠΣΑΝΑ.
   Η  Παιανία, παλιά  ονομασία Λιόπεσι, είναι πόλη της Ανατολική ς Αττικής στην πεδιάδα των Μεσογείων . Βρίσκεται στις ανατολικέ ς παρυφές του  Υμηττού, σε απόσταση 17 χιλιομέτρ ων ανατολικά των Αθηνών  Είναι τόπος καταγωγής του μεγάλου ρήτορα Δημοσθένη, του Ρίνωνα (πολιτικού και στρατηγού), του αρχιτέκτο να Καλλικράτ η, του Φίλωνα (κήρυκα της Δήλου), και άλλων επιφανών ανδρών  της αρχαίας  Αθήνας. 
  Η ονομασία Παιανία είναι αρχαιοελλ ηνική και αποτελούσ ε το όνομα ενός από τους πλουσιότε ρους Δήμους της αρχαίας Αθήνας, του Δήμου Παιανίας. Στην αρχαιότητ α ο Δήμος διακρίνον ταν στην "Υπένερθεν Παιανία" και στην "Καθύπερθε ν Παιανία" καλούμενο ς συχνά και "Δήμος Παιανιεύς", (όπως δηλαδή ο Πειραιάς, Πειραιεύς), ενώ ο κάτοικος ονομαζότα ν Παιανεύς.
 Την περίοδο του 13ου - 15ου αιώνα έγινε στα Μεσόγεια κάθοδος Αρβανιτών και ονομάστηκ ε η περιοχή της αρχαίας Παιανίας σε "Λιόπεσι", ονομασία αρβανίτικ ης προέλευση ς. Η ονομασία Λιόπεσι προέρχετα ι από την αρβανίτικ η λέξη "Λιόπα" που σημαίνει αγελάδα. Οι Λιοπεσιώτ ες είχαν μεγάλη συμμετοχή στην Ελληνική Επανάστασ η του 1821 με πολλούς αγώνες απέναντι στους Τούρκους. Η επίσημη μετονομασ ία σε Παιανία έγινε με βασιλικό διάταγμα του 1915 αλλά η αρβανίτικ η ονομασία Λιόπεσι υπήρχε στην τοπική διάλεκτο των κατοίκων πολλά χρόνια ακόμα.
Το 2010 με το νέο διάταγμα του Καλλικράτ η συνενώθηκ ε με τον γειτονικό δήμο των Γλυκών Νερών.
     Η πόλη είναι οικοδομημ ένη στις παρυφές του Υμηττού, περιτριγυ ρισμένη από καλλιεργή σιμες εκτάσεις κυρίως με αμπελώνες και ελαιόδεντ ρα.
Οι κάτοικοι ασχολούντ αι μέχρι και σήμερα με τη γεωργία, ενώ από το 2004 έχει παρατηρηθ εί αύξηση του πληθυσμού . Το εισοδηματ ικό επίπεδο των κατοίκων θεωρείται υψηλό καθώς πολλοί παλιοί κάτοικοι έχουν κτηματική περιουσία σε όλη την Αττική. Επίσης το  επίπεδο των νέων κατοίκων είναι υψηλό καθώς προσεγγίζ εται από ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης.
    Η περιοχή παρουσιάζ ει τουριστικ ό και πολιτιστι κό ενδιαφέρο ν με το σπήλαιο της Παιανίας "Κουτούκι". To "Κουτούκι" είναι το μεγαλύτερ ο από σπήλαιο της Αττικής, βρίσκεται σε υψόμετρο 510μ. Εξερευνήθ ηκε από τον Γ. και την A . Πετροχείλ ου της Ελληνικής Σπηλαιολο γικής Εταιρείας το 1954, έχει κατακόρυφ ο ύψος 38,5 μ. και μήκος διαδρόμων 350 μ. περίπου διακοσμημ ένο από σταλακτίτ ες και σταλαγμίτ ες.
  Το Μουσείο Βορρέ είναι ένα πολιτιστι κό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμο ύ. Iδρύθηκε από τον Ίων Βορρέ διεθνούς φήμης συλλέκτη έργων τέχνης που διατέλεσε δήμαρχος της Παιανίας (1991 - 1998) με δωρεά του προς το Ελληνικό κράτος.
  Η Δημοσθένε ιος Bιβλιοθήκ η: Τα 6.000 βιβλία της καλύπτουν πληροφορί ες σχετικά με την ευρύτερη ιστορία και λαογραφία της περιοχής κ.α .
  Το Λαογραφικ ό Μουσείο Αλέξανδρο υ Πηλιούνη ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Πηλιούνη, γόνο παλιάς οικογένει ας γαιοκτημό νων της Παιανίας με εκθέματα που αφορούν έργα τέχνης, οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, υφαντικά εργαλεία που χρησιμοπο ιούνται στην περιοχή των Μεσογείων εδώ και αιώνες.
  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης επίσημη και καταξιωμέ νη ΜΚΟ, περιλαμβά νει τμήματα πινακοθήκ ης, βιβλιοθήκ ης φωτοθήκης, αρχειοθήκ ης.