Αποστολέας Θέμα: Ο Ανδρέας Χελιώτης διασώζει σημαντική αλληλογραφία του Τριγλιανού Μουμτζή  (Αναγνώστηκε 948 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 70
  • -Λάβατε: 102
  • Μηνύματα: 345
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 104
  • Φύλο: Άντρας
Ένα μήνα πριν, ο καλός μου φίλος Μιλτιάδης με καλούσε να μου δώσει από το πλούσιο αρχείο του για τα Μουδανιά της Βιθυνίας, μερικά κείμενα που αφορούν την Τρίγλια. Ανάμεσα στα κείμενα αυτά, εντύπωση μου έκανε ένα κείμενο που αφορούσε επιστολές του Χριστόφορ ου Μουμτζή από την Τρίγλια στον γιο του, Αλέξανδρο Μουμτζή που εργαζόταν ε στις επιχειρήσ εις του γνωστού Τριγλιανο ύ ευεργέτη Σάπαρη, στη Ρουμανία. Ανακάλυψα όμως πως λείπανε πολλές σελίδες και αναζήτησα το πρωτότυπο κείμενο. Έτσι, με ιδιαίτερη χαρά ανακάλυψα ένα κείμενο 77 σελίδων που δημοσίευσ ε ο Ανδρέας Χελιώτης στον τρίτο τόμο του δελτίου της Εταιρείας Μελέτης της καθ΄ ημάς Ανατολής το 2011. Ο Ανδρέας Χελιώτης, εξαίρετος επιστήμων και με πλούσιο έργο σε διάφορους τομείς, ανακάλυψε τις 55 επιστολές του Χριστόφορ ου Μουμτζή από την Τρίγλια, προς τον γιο του Αλέξανδρο Μουμτζή στην Ρουμανία, από την εκ Ρουμανίας εγγονή του Αλέξανδρο υ Μουμτζή. Τα φθαρμένα και πυκνογραμ μένα υπεραιωνό βια κείμενα χρειάστηκ αν ειδική μεταχείρι ση προκειμέν ου να διαβασθού ν. Η εργασία του Ανδρέα Χελιώτη πάνω στα κείμενα αυτά, είναι ένας θησαυρός γιατί διασώζει ιστορικές στιγμές της Τρίγλιας την περίοδο 1906-1909 όπου ο Μητροπολί της Δράμας Χρυσόστομ ος ήταν εξόριστος στην πατρίδα του Τρίγλια και προσπαθού σε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην γενέτειρά του, βελτιώνον τας τις υποδομές και την οργάνωση της τοπικής κοινωνίας . Η μεγάλη πλημμύρα στον ντερέ της Τρίγλιας, αποτυπώνε ται με κάθε λεπτομέρε ια στις επιστολές του Μουμτζή και παρέχει στοιχεία για τις θέσεις πολλών σπιτιών και καταστημά των. Το κείμενο είναι ένα ημερολόγι ο γεγονότων που συνέβησαν στην Τρίγλια την περίοδο αυτή. Οι επιστολές του λόγιου Χριστόφορ ου Μουμτζή (δασκάλου της τουρκικής γλώσσας στην Τρίγλια) ξεχωρίζου ν για τον εξαίρετο τρόπο γραφής και την ακρίβεια των αφηγήσεων .
Αναζήτησα τον Ανδρέα Χελιώτη για να τον συγχαρώ για την πολύτιμη προσφορά του στην διάσωση της ιστορικής και πολιτιστι κής κληρονομι άς της Τρίγλιας αλλά και να του ζητήσω το δεύτερο μέρος από το επεξεργασ μένο αρχείο του Μουμτζή, όμως ο Χελιώτης είχε πεθάνει εδώ και μερικούς μήνες. Η Τριγλιανή συζυγός του Μαρίκα Παλληκαρά, συγκινημέ νη και ο ευγενικός γιος τους με χαρά μου εμπιστεύθ ηκαν και το δεύτερο μέρος της εργασίας αυτής (που όμως δεν αφορά την Τρίγλια) και τους ευχαριστώ θερμά.
Ας σκύψουμε οι Τριγλιανο ί απόγονοι με σεβασμό στον άνθρωπο που με μεγάλο κόπο, διέσωσε και επεξεργάσ τηκε το αρχείο αυτό που αποτελεί ένα ακόμη τμήμα της τριγλιανή ς κληρονομι άς μας. Ας ανάψουμε ένα κεράκι στην μνήμη του.
Παραθέτω ένα σύντομο σημείωμα για τον Ανδρέα Χελιώτη.


 
Ανδρέας Στυλιανού Χελιώτης
 
Γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς Υδραϊκής καταγωγής, ο πατέρας του ήταν πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού.
 
Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστή μιο Αθηνών, με μεταπτυχι ακές σπουδές στις Η.Π.Α., στο Philips Universit y της Οκλαχόμα, όπως επίσης και στο Andover Newton Theologic al School στην Βοστώνη της Μασαχουσέ της.  Ήταν κάτοχος διδακτορι κού (PhD) από το Αριστοτέλ ειο Πανεπιστή μιο Θεσσαλονί κης, με ειδικότητ α στην Θρησκειολ ογία – Ιστορία Θρησκευμά των.
 
Από πολύ νωρίς δίδασκε σε κατηχητικ ά σχολεία διαφόρων εκκλησιασ τικών ενοριών του Πειραιά.  Μετέπειτα δίδαξε στην Ελληνογαλ λική Σχολή Αρρένων «Αγ. Παύλος» (St. Paul), καθώς και στο Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο στην Τρίπολη της Λιβύης.
 
Διετέλεσε μόνιμος υπάλληλος στα υπουργεία Προεδρίας και Εξωτερικώ ν, όπου για περίπου 15 χρόνια υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στην Μόσχα της Ρωσσίας.
 
Για χρόνια ασχολήθηκ ε με την Ιεραποστο λή στην Άπω Ανατολή, ιδιαίτερα με την Κορέα, συνέτασσε δε και επιμελείτ ο την έκδοση του τριμηνιαί ου Δελτίου του Πατριαρχι κού Ιδρύματος Ιεραποστο λής, του οποίου μάλιστα διετέλεσε Γεν. Γραμματέα ς επί σειρά ετών, δραστηριό τητες τις οποίες με ζήλο υποστήριζ ε έως τις τελευταίε ς του ημέρες.
 
Ήταν έγγαμος με την Μαρίκα Χελιώτη, με την οποίαν απέκτησαν ένα τέκνο, τον Στυλιανό-Ευάγγελο.

« Τελευταία τροποποίηση: 07 Φεβρουάριος 2015, 10:15:55 πμ από Βασίλης Σακελλαρίδης »