Αποστολέας Θέμα: Λαογραφικό μουσείο Ν. Τρίγλιας  (Αναγνώστηκε 3760 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

alekostriglia

  • Επισκέπτης
Λαογραφικό μουσείο Ν. Τρίγλιας
« στις: 02 Μάρτιος 2010, 02:52:49 μμ »
Λαογραφικό μουσείο Ν. Τρίγλιας
 
FOTO MOYSIO http://picasaweb.google.gr/alekoscoogle/WuBQmD#

Πληροφορίες: Τηλ: 23730 - 51105
Στον οικισμό της Νέας Τρίγλιας λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με σπάνια εκθέματα από τα πρώτα χρόνια των προσφυγικών χρόνων, καθώς και πολλά εκθέματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό φερμένα από τις χαμένες πατρίδες που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή των προσφύγων, τις παραδοσιακές φορεσιές τους, καθώς και το έντυπο υλικό που δηλώνει τον πλούτο και την πνευματική καλλιέργεια των Ελλήνων κατοίκων της Μικράς Ασίας. Στο μουσείο, επίσης, υπάρχουν και μερικά παλαιοντολογικά, αρχαία, καθώς και Βυζαντινά ευρήματα από την περιοχή, η οποία ως γνωστόν είναι διάσπαρτη από διάφορα ευρήματα όλων των ιστορικών και προϊστορικών περιόδων. Το μουσείο είναι σε μία μεγάλη και ωραία Αίθουσα που βρίσκετε στο χώρο του κτιρίου Απανταχού Τριγλιανών, εκεί στεγάζεται και το παράρτημα της Τρίγλιας με ένα υπέροχο γραφείο επίσης σε αυτό το κτίριο που έχει ανεγερθεί με πολλές Δωρεές από τον σύλλογο αλλά και από πολλούς Τριγλιανούς που βρίσκονται σε άλλα μέρη, υπάρχει μια Αίθουσα για διάφορες τελετές ομιλίες εκθέσεις και για οτιδήποτε την χρειαστεί η τοπική κοινωνία.   Αυτό το κτίριο και ειδικά το μουσείο είναι κλειστό για το κοινό εδώ και τρία χρόνια και δεν μπορούν να το επισκεφθούν παρά μόνο με ραντεβού.Κάνω έκκληση στο Δήμαρχο για Άνοιγμα του μουσείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.    


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

ΔΕΥΤΕΡΑ    
6
ΜΑΪΟΥ 1996
Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet
Θέματα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ

Εγκαινιάστηκε χθες στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια μεγαλοπρεπούς τελετής στην οποία παραβρέθηκε το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου του Νομού και των τοπικών αρχών και των φορέων, το πολιτιστικό κέντρο και το λαογραφικό μουσείο του συλλόγου των απανταχού Τριγλιανών που αριθμεί χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο.

Το νέο κέντρο το οποίο ανηγέρθη σε ιδιόκτητο χώρο του συλλόγου με αξιοσημείωτη κατασκευαστική ποιότητα, περιλαμβάνει μεγάλη αίθουσα διαλέξεων και άλλων χρήσεων, γραφεία και έκθεσιακούς χώρους, καθώς και μόνιμη έκθεση του λαογραφικού μουσείου του συλλόγου και προορίζεται να στεγάσει γενικά τις πολιτιστικές και πνευματικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί ο σύλλογος στην ζωντανή και δυναμική κωμόπολη της Ν. Τρίγλιας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Τριγλιανών κ. Καλπάκη, η ανέγερση του κέντρου με παράλληλη δημιουργία λαογραφικού μουσείου, θεωρείται ένα θαύμα, αφού λόγω του τολμηρού εγχειρήματος κανένας δεν πίστευε στην επίτευξη του στόχου όταν το 1988 πάρθηκε η ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση για τη δημιουργία του κέντρου.

Ο κ. Καλπάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο σύλλογος για την ολοκλήρωση του έργου και στις απίστευτες χειρονομίες ορισμένων Τριγλιανών που έδωσαν από το υστέρημά τους μεγάλα ποσά, για να γίνει το όνειρο πράξη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διάφορες επιχορηγήσεις ορισμένων υπουργείων που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του κέντρου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Πάχτας, συνεχάρη τους υπεύθυνους του συλλόγου για τη δημιουργία του κέντρου και επισήμανε ότι τέτοιες ευγενείς πρωτοβουλίες βρίσκουν πάντοτε τη συμπαράσταση του κράτους.

Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη παρουσία Τριγλιανών από τη Ραφήνα Αττικής με επικεφαλής το δημαρχο Ραφήνας, Τριγλιανό κ. Κεχαγιόγλου, ο οποίος στην ομιλία αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που διατηρούν μεταξύ τους οι Τριγλιανοί της Ραφήνας και της Ν. Τρίγλιας, γεννήματα όπως είπε της ίδιας Πατρίδας, της παλιάς Τρίγλιας στη Μικρά Ασία και ανακοίνωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας να αδελφοποιηθεί ο δήμος με την κοινότητα της Ν. Τρίγλιας.

Συγκίνηση προκάλεσε στους Τριγλιανούς και το δώρο που έφερε στη κοινότητα της Τρίγλιας ο δήμαρχος Ραφήνας που ήταν η εικόνα του μάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου που ήταν κι αυτός παιδί της Τρίγλιας.

Απόφαση για αδελφοποίηση της Τρίγλιας και της Ραφήνας πήρε και η κοινότητα Ν. Τρίγλιας. Η πρόεδρος της κοινότητας Κατερίνα Καρολάνη που την ανακοίνωσε, υποσχέθηκε παράλληλα και την αμέριστη σμπαράσταση της κοινότητας Ν. Τρίγλιας στο έργο του συλλόγου Τριγλιανών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης και οι παριστάμενοι βουλευτές της Χαλκιδικής κύριοι Γιοβανούδης και Δριβελέγκας κ.ά. εκπρόσωποι φορέων.

Τον αγιασμό στην έναρξη της εκδήλωσης, τέλεσε ο μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Συνέσιος περιστοιχιζόμενος από μεγάλο αριθμό κληρικών της περιοχής. Προς το τέλος της γιορτής, χορωδία γυναικών της Τρίγλιας, τραγούδισε τραγούδια της παλιάς πατρίδας και στη συνέχεια έγινε και απαγγελία λαϊκών ποιημάτων.

Μετά το κόψιμο της ταινίας των εγκαινίων από τον πρόεδρο του συλλόγου των απανταχού Τριγλιανών κ. Βακαλόπουλο, έγινε ξενάγηση στο πλούσιο εκθεμάτων λαογραφικό μουσείο, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό και κυρίως τον προσφυγικό πληθυσμό της περιοχής, προκειμένου να δουν και να θαυμάσουν τα λαογραφικά αντικείμενα του πολιτισμού των χαμένων πατρίδων.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2022, SimplePortal