Αποστολέας Θέμα: Βασιλάκης Ευθυμίου Γκικάδης  (Αναγνώστηκε 556 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Thank You
 • -Given: 0
 • -Receive: 83
 • Μηνύματα: 279
 • Age: 73
 • Τόπος: Πάτρα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 93
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Γονείς: Στράτος & Γεωργία Μυτιληναίου/ Πιστικίδου
Βασιλάκης Ευθυμίου Γκικάδης
« στις: 18 Ιούλιος 2020, 06:43:49 μμ »
Βασιλάκης Ευθυμίου Γκικάδης

Όπως μας πληροφορε ί η Άννα Γκικάδη-Καφόγλου (Τριγλιανά Νέα, τεύχος 12, 1977), ο πατέρας της, «Βασίλης Ευθ. Γκικάδης σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Κωνσταντι νούπολη, όπου ήταν συμμαθητή ς με τον Μητροπολή τη Μαμμέλη από τη Συγή. Ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αθήνα και να γίνει γιατρός, αλλά ήταν ορφανός και είχε να παντρέψει αδελφή και να της φτιάξει προίκα, έτσι υποχρεώθη κε να γυρίσει στη Τρίγλια.
Αρχικά ανοίγει μπακάλικο στον Χαζενέ γωνιακό, κάτω από το σπίτι του Κάρατση, αλλά ύστερα από μερικά χρόνια ήθελε να επιδοθεί σε μεγαλύτερ ης κλίμακας εμπόριο και έτσι χτίζει μια μεγάλη πέτρινη αποθήκη ελαιών στην είσοδο της Τρίγλιας, στο Σεργί, ακριβώς, στη πάνω πλευρά της βρύσης του Τσαού Τσεσμέ. Αγόραζε και αλάτιζε ελιές και σε συνεργασί α με τον οίκο του αδελφού του (Πλακωτάρη & Γκικάδη) στην Κωσταντιν ούπολη και τον Τσάπαρη στο Βουκουρέσ τι, έκανε εξαγωγές στους λιμένες της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Βουλγαρία ς.
Ήταν πάντα μέλος της εφοροδημο γεροντίας .


Τότε (φωτο του 1974)      και      Τώρα (φώτο του 1978)
Το εργοστάσι ο επεξεργασ ίας ελιών του Βασίλη Γκικάδη στο Σεργί.

Το επιβλητικ ό παρουσιασ τικό του Βασίλη Γκικάδη, μας το περιγράφε ι ο ανιψιός του Σταύρος Βελισσάρη ς (Τριγλιανά Νέα, 31, 1981), «μου είχε κάνει εξαιρετικ ή εντύπωση το ωραίο παρουσιασ τικό και η βροντώδης φωνή του, που όταν μιλούσε, νόμιζα ότι μάλωνε τους πάντες και τα πάντα».


Βασίλης Ευθ. Γκικάδης

Επίσης μας πληροφορε ί (Τριγλιανά Νέα, τεύχος 29, 1980), ότι «το σπίτι, του Βασιλάκη Γκικάδη, ήταν ψηλό, τριώροφο και έβλεπε στον αυλόγυρο του Αϊ Γιώργη και είχε ωραία θέα προς τη Βαϊνού και το γύρω υψώματα». Πράγματι, το τριώροφο της φωτογραφί ας, βρίσκεται απέναντι από την πλατεία με το ηρώο, εκείνη την εποχή στο χώρο αυτόν βρισκόταν ε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του κάτω.


Η τριώροφη οικία του Βασ. Γκικάδη και δίπλα, η βιοτεχνία του Θεοφ. Χριστοφορ ίδη που έφτιαχνε γκαζόζες.

τη Προύσα με γυναίκα και 4 παιδιά, μητέρα, 90 χρονών και αδελφή. Μετά από πολλές περιπέτει ες γύρισαν πίσω στην Τρίγλια. Το 1922, έστειλε την οικογένει α με το πλοίο και αυτός έκατσε στο παραθαλάσ σιο και δεν έφυγε. Μετά από 8 μέρες, αγνώριστο ς έφτασε στη Ραιδεστό και αργότερα ενώθηκε με την οικογένει α του στη Κωσταντιν ούπολη. Κατόπιν πήγαν στη Ραφήνα και το 1933, δύο αγνώριστα γεροντάκι α έφτασαν στο Σέξιγκτον Γκύ κοντά στις κόρες τους Άννα και Μαρία».

Περισσότε ρες και πολύ ενδιαφέρο υσες λεπτομέρε ιες της ζωής της οικογένει ας Γκίκα (προπάππος του Βασίλη), από την Ήπειρο, την δράση του στον αγώνα του 1821 και την εγκατάστα ση του στη Τρίγλια, μαζί με τον πιστό του μούτσο Μποντό, στη διήγηση της κόρης του στα Τριγλιανά Νέα, τεύχος 12, 1977.
 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal