Αποστολέας Θέμα: Ας θυμηθούμε τον Χρυσόστομο και την Σοφία Γιαρένη  (Αναγνώστηκε 997 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Συγχαρητήρια
 • -Δώσατε: 0
 • -Λάβατε: 77
 • Μηνύματα: 242
 • Age: 72
 • Τόπος: Πάτρα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 87
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Γονείς: Στράτος & Γεωργία Μυτιληναίου/ Πιστικίδου
Ας θυμηθούμε τον Χρυσόστομο και την Σοφία Γιαρένη
« στις: 29 Ιανουάριος 2014, 04:56:47 μμ »
Ας θυμηθούμε τον Χρυσόστομ ο και την Σοφία Γιαρένη

Η Σοφία Γιαρένη ήταν η αγαπημένη φίλη της μάνας μου. Κάθε φορά που την συναντούσ αμε στη Ραφήνα, της φώναζε «ε! Τζιν Χάρλοου!», εκείνη γύριζε με ένα γέλιο και της έλεγε «Αχ! Μωρέ Γεωργία, πάντα καλαμπουρ ζού είσαι». Φιλιόντου σαν, λέγανε δυό κουβέντες στα γρήγορα, δακρύζανε και τράβαγε η κάθε μια το δρόμο της. Αυτό το αγκάλιασμ α, είχε κάτι από ηλεκτρική εκκένωση. Όλη η αγάπη και τα αισθήματα που έτρεφε η μια για την άλλη, είχαν μεταβιβασ τεί ακαριαία με ένα αγκάλιασμ α. Τότε δεν καταλάβαι να τον λόγο αυτής της περίεργης (σε μένα) επικοινων ίας που είχαν αυτές οι δύο γυναίκες. Τότε δεν ήξερα ούτε πια ήταν η Τζίν Χάρλοου, η ξανθιά σεξοβόμβα του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 30.
Όταν αργότερα διάβασα τα βιβλία της κυρά Σοφίας κατάλαβα. Οι ζωές τους ήταν παρόμοιες, όπως άλλωστε και χιλιάδων άλλων προσφυγόπ ουλων. Για να επιβιώσου ν αυτές και οι οικογένει ές τους ξενοδούλε υαν σε «καλά πλουσιόσπ ιτα» της Αθήνας από πολύ τρυφερή ηλικία. Κάποτε παντρεύτη καν, οι άνδρες τους αρρώστησα ν, πέθαναν νωρίς, είχαν παιδιά να μεγαλώσου ν… Τι άλλο χρειάζοντ αν για να καταλαβαί νει απόλυτα η μια την άλλη. Ο πόνος ενώνει τους ανθρώπους .

Στα ογδόντα της, η αγράμματη κυρά Σοφία, απέδειξε ότι όποιος θέλει μπορεί και αφίνοντας το λυρισμό και την τρυφερότη τα που είχε μέσα της έγινε μια αυθεντική και παραστατι κή συγγραφέα ς. Περιγράφο ντας την ζωή της μας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορί ες για τα έθιμα της Π. Τρίγλιας και της Π. Ραφήνας.
Τα βιβλία της είναι γεμάτα από τον έρωτα της για τον άνδρα της Χρυσόστομ ο. Μια και γιόρταζε αυτές τις μέρες αποφάσισα να σας θυμίσω ένα κομμάτι από το βιβλίο της: Αναμνήσει ς από την Τρίγλια και την Ελλάδα, 1985, Εκδόσεις Δρυμός, Σελ 20 και 79

«….Γράφοντας νιώθω πως έχω ένα όπλο στα χέρια μου που μου το έδωσε ο Θεός να πολεμήσω τη μοναξιά και την ερημιά μου. Θα τις πολεμήσω με τη θύμηση και την επιστροφή στα περασμένα . Θα ξαναγυρίσ ω με την πέννα γράφοντας και νοσταλγών τας τα παλιά, στα χρόνια της αγάπης μας, στα χρόνια της νιότης και της ευτυχίας. Προχθές είδα ένα όνειρο. Ήμασταν μαζί Χρυσόστομ ε σ’ ένα ολάνθιστο λιβάδι και μαζεύαμε λουλούδια . Ο ήλιος έλαμπε. Τα πουλιά κελαηδούσ αν. Εμείς γελούσαμε και τραγουδού σαμε και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Σήμερα που γράφω είναι η γιορτή σου. Θυμάσαι, γιόρταζες στις 27 Ιανουαρίο υ. Σου κάναμε καλή γιορτή. Άνοιγα το σπίτι, το συγύριζα, έκανα γλυκά, στόλιζα με λουλούδια τα βάζα. Χαιρόμουν α που σ΄ έβλεπα χαρούμενο, ντυμένο στα καλά σου να δέχεσαι τους φίλους σου που έρχονταν να σου ευχηθούν τα χρόνια πολλά. Τώρα πώς να σε βρω και να σου ευχηθώ; Μόνο λίγα λουλούδια μπορώ να σου φέρω στον τάφο μαζί με λίγα δάκρυα αγάπης να σε ποτίσω. Όπως θυμάσαι, μαζί με σένα σήμερα, γιορτάζει και ο εγγονός μας από το Μαράκι μας. Τον λένε και αυτόν Χρυσόστομ ο. Θυμάσαι, όταν έφυγες εσύ ήταν ένα μικρό παιδάκι, σκανταλιά ρικο. Σήμερα έχει γίνει σωστός άντρας και προοδεύει .
Θυμάσαι κάποτε που μου ’γραψες τη «Γαλανομάτα». Μου ’χες μέσα τόση αγάπη, που δεν μπορώ να το ξεχάσω. Πού είναι όμως αυτή η αγάπη; Χάθηκε. Θα υπάρχει όμως μέσα στο βιβλίο. Γι’ αυτό στο γράφω το τραγούδι σου:

ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΑ

Μια μικρή αγάπησα ξανθή γαλανομάτ α.
Μα κείνη ήταν άπιστη και μου ‘φαγε τα νιάτα!
Τα μάτια της τα γαλανά ήταν πονηριά γεμάτα
και κάναν την καρδούλα μου σαράντα δυο κομμάτια.
Μου έλεγε πως μ΄ αγαπά, στο στόμα με φιλούσε,
ωστόσο μου την έσκασε και μ’ άλλονε γλεντούσε .
Όποιος αγαπήσει γαλανή θα το μετανοήσε ι
σε λίγο θα τον βαρεθεί και θα τον παρατήσει .
Λεβέντες μη πιστεύετε εις τις γαλανομάτ ες
απάνω ως κάτω βρίσκοντα ι στην πονηριά γεμάτες.

Το τραγούδι αυτό το ‘χες γράψει, αν θυμάσαι, τότε που είχαμε χωρίσει εξαιτίας των γονέων σου και είχα πάει στις Σπέτσες. Με πόνεσε κι έγραψε επάνω στην απελπισία του τούτο το τραγούδι, όπου δίκαια μ’ αποκαλεί άπιστη. Εγώ όμως δεν του κρατάω κακία. Επανόρθωσ α το σφάλμα. Τα γαλανά μου μάτια γρήγορα ξανάγιναν γλυκά απέναντι του. Γι αυτό αγάπησα και τη θάλασσα και τα καράβια. Το ταξίδι που έκανα στις Σπέτσες ήταν μοιραίο και για τους δύο.


Και να μη ξεχνάμε ότι
«Ένας άνθρωπος πεθαίνει μόνο όταν ξεχαστεί»
Ας τους θυμηθούμε λοιπόν όλους…
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Ιανουάριος 2014, 06:33:51 μμ από triglianos »

Συνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Global Moderator
 • ****
 • Συγχαρητήρια
 • -Δώσατε: 65
 • -Λάβατε: 99
 • Μηνύματα: 344
 • Τόπος: Θεσσαλονίκη
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 101
 • Φύλο: Άντρας
Απ: Ας θυμηθούμε τον Χρυσόστομο και την Σοφία Γιαρένη
« Απάντηση #1 στις: 29 Ιανουάριος 2014, 11:50:54 μμ »
Πολύ όμορφο και τρυφερό.. .
Κρατάω ιδιαίτερα το τελευταίο :

«Ένας άνθρωπος πεθαίνει μόνο όταν ξεχαστεί»
Ας τους θυμηθούμε λοιπόν όλους…