Το πανηγύρι της Παντοβασίλισσας και ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος

Ξεκίνησε από Ευγενία Μυτιληναίου, 11 Σεπτεμβρίου 2014, 08:35:34 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Ευγενία Μυτιληναίου

Το πανηγύρι της Παντοβασίλισσας και ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος

Μετά από χρόνια βρέθηκα στη Ραφήνα στο πανηγύρι της Παντοβασίλισσας. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Προύσας κ. Ελπιδοφόρος.
Ήμουν πολύ συγκινημένη που θα τον άκουγα να ιερουργεί. Προσπάθησα να μπω στην εκκλησία. Στεκόταν στο αρχιεπισκοπικό θρόνο, σοβαρός, γαλήνιος. Η παρουσία του εκπέμπει μια δύναμη και επιβολή, τα έργα του δε επιβεβαιώνουν αυτή τη πλευρά του χαρακτήρα του. Είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος της Χάλκης και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Από τη στιγμή που έγινε Μητροπολίτης Προύσας, έδωσε ζωή στη περιοχή. Όταν του το ζητήσουν, λειτουργεί με χαρά σε μισογκρεμισμένες εκκλησιές, έρχεται σε επαφή με το λαό (τους ...τουρίστες, δηλαδή εμάς που πάμε στα χωριά των γονιών μας), δε μένει κλεισμένος στο «κάστρο» του, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που λένε πάντα «ναι» και δυστυχώς, τελικά (οι Μητροπολίτες και όχι μόνον) χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, ζουν στο κόσμο τους και μιλούν τη γλώσσα τους, που λίγοι την καταλαβαίνουν. Ευτυχώς δε νομίζω ότι αυτό συμβαίνει στο Πατριαρχείο σήμερα.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την καθοριστική βοήθεια του Μητροπολίτου Ελπιδοφόρου (μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο, δε ξέρω), έχουν ξεκινήσει ένα σκληρό αγώνα δρόμου με το χρόνο για να σώσουν τις μισογκρεμισμένες εκκλησίες της περιοχής, ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας και της ιστορίας μας, από τη φθορά της φύσης και των ανθρώπων. Όλοι ξέρουμε για την αγορά της εκκλησίας της Παντοβασίλισσας στη Παλαιά Τρίγλια που ήταν μαντρί (!) και τις προσπάθειες αναστύλωσης της. Η ιστορία της αγοράς της εκκλησίας των Ταξιαρχών, του 8ου αιώνα, στη Σιγή, από το Πατριαρχείο περιγράφεται εδώ:
(http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/234351/o-vartholomaios-esose-vyzantini-ekklisia-sta-moydania?fb_action_ids=447673521938601&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=246965925417366)

Ξεστρατίσαμε, ας πάμε πίσω στο πανηγύρι. Η ζέστη και η πολυκοσμία με ανάγκασαν γρήγορα να βγω έξω. Οι κακές μικροφωνικές εγκαταστάσεις, με τις αντηχήσεις των μεγαφώνων μέσα στις στοές, ήταν απογοητευτικές και έτσι τελικά δεν άκουσα τίποτα!
Οι μικροπωλητές και ο κόσμος που τριγυρνούσε εκεί έκαναν μπόλικη φασαρία. Το κερασάκι στη τούρτα, ήταν η λαχειοφόρος της εκκλησίας, με την Αγία Επίσκεψη τυπωμένη σε μαξιλαράκι(!). Με μεγάλη μου κατάπληξη έμαθα ότι πρόσφατα «ταχτοποιώντας» την εκκλησία πέταξαν παλιές εικόνες και διάφορα άλλα ιερά αντικείμενα στο δρόμο!!! Γιατί δεν τα έβαζαν στην λαχειοφόρο αντί να τυπώνουν μαξιλαράκια; Σκέφτομαι ότι κάπως έτσι θα έπρεπε να ήταν και στην αρχαία Ιερουσαλήμ όταν ο Χριστός είπε το κλασσικό «κάνατε τον Οίκο του Πατρός μου Οίκον εμπορείου». Επειδή εκνευρίζομαι με όλα αυτά πήγα την επομένη, μετά τη λειτουργία όταν έφυγε ο κόσμος και μπόρεσα να μείνω μόνη μου με την εικόνα, την «Πάντων Βασίλισσα» και να βγάλω τις φωτογραφίες μου με ηρεμία. Εκείνη την ώρα έφευγαν και οι Μητροπολίτες, ο Προύσας Ελπιδοφόρος και ο Μεσογαίας Νικόλαος και οι δυό τους μορφωμένοι και ανοικτόμυαλοι, ο Νικόλαος μάλιστα είναι και των θετικών επιστημών, με διεθνή καριέρα πριν τον κερδίσει ολοκληρωτικά η ιεροσύνη!
Ο ναός ήταν όμορφα και λιτά στολισμένος. Η Παναγιά με το μωρό της ήταν στη μέση, στολισμένη, φάνταζε σαν πραγματική Βασίλισσα-Μάνα. Έλειπε εκείνο το πέπλο (γυαλί) που την γεμίζει ανακλάσεις από τους πολυελαίους και τα παραθυράκια και δεν σε αφήνει να την απολαύσεις. Τι όμορφη που είναι, όπου και να πας νομίζεις ότι σε κοιτά! Πάντα ήθελα να ξέρω τι έχει κάτω από το βαρύ, καλοδουλεμένο ασήμι. Είναι όλη ζωγραφισμένη και δεν την βλέπουμε; Ο χρόνος όμως είναι σκληρός για όλους, την έχει σημαδέψει άσχημα, χαραγές, σαν βαθιές ρυτίδες και φουσκώματα καλύπτουν το πρόσωπο της. Ο εσταυρωμένος, που είναι από πίσω (http://www.triglianoi.gr/index.php?topic=908.0) είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, σαν βλογιοκομμένος μοιάζει.
Μήπως κάτι πρέπει να γίνει, πριν χαλάσουν τελείως;

Το στολισμένο τέμπλο της Παντοβασίλισσας, Ραφήνας.
Οι Μητροπολίτες Ελπιδοφόρος (Προύσης) και Νικόλαος (Μεσογαίας) εξέρχονται του ιερού μετά την λειτουργία.

Η εικόνα της Παντοβασίλισσας (15ος- 16ος αιών)