Η ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΣΤΗΡΑ, 11/10 (4 μ.μ.)

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 08 Οκτωβρίου 2015, 12:29:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

 
      H Τρίγλια Ραφήνας αγωνίζεται την Κυριακή 11/10 και ώρα 4μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο Ταύρου «Σπύρος Γιαλαμπίδης» με την τοπική ιστορική ομάδα του  Φωστήρα. Διαιτητές του αγώνα:  Αγγελάκος Νικόλαος, Δημογέροντας Κωνσταντίνος και Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος, όλοι από την Αρκαδία.
Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος «Φωστήρ» ιδρύθηκε το 1926 στην τότε περιοχή των Νέων Σφαγείων –του κατοπινού Δήμου Ταύρου, από κατοίκους στην πλειονότητά τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στη φετινή αγωνιστική περίοδο 2015-16 μετέχει στη Γ΄ Εθνική κατηγορία 4ος Όμιλος.
Το 1926 νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι Μικρασιάτες πρόσφυγες των Νέων Σφαγείων αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο.
Χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κίτρινο και το μαύρο, που ήταν τα χρώματα του Βυζαντίου. Αρχικό έμβλημα του συλλόγου ήταν ο φοίνικας που αργότερα καταργήθηκε, διότι συνδέθηκε με τη Χούντα του 1967.
Ως το 1930 έδινε μόνο φιλικά παιχνίδια. Η  πρώτη ομάδα του Φωστήρα διατηρήθηκε σχεδόν η ίδια ως το 1930. Η ομάδα αυτή σταδιακά δημιούργησε σπουδαία φήμη, καθώς ως το 1930 παρέμεινε αήττητη σε αγώνες με ανεπίσημους συλλόγους.
  Ο Φωστήρας εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Αθηνών από τη σεζόν 1930-31. Στα προπολεμικά χρόνια έδινε αγώνες με τα άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία των Αθηνών και από τη Γ΄ κατηγορία ανέβηκε στη Β΄ την τελευταία προπολεμική σεζόν 1940-41 που διακόπηκε λόγω του πολέμου. Άρχισε να δημιουργεί το θρύλο του στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν εντάχθηκε στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών, όπου αγωνίστηκε συνεχώς όλη τη δεκαετία 1950-1960 με επιτυχία, με αντιπάλους την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Απόλλωνα, τον Πανιώνιο, το Αιγάλεω, τον Αθηναϊκό, τον Ατρόμητο Περιστερίου κλπ.

Την πρώτη μεταπολεμική περίοδο κατόρθωσε να διατηρηθεί στην Α΄ κατηγορία, αφού νικούσε τις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος Αθηνών. Τότε ήταν που του δόθηκε το προσωνύμιο που διατηρεί ακόμα και σήμερα: «Φονεύς των γιγάντων».
Από το 1959 ως το 2014 ο Φωστήρας έχει αγωνιστεί στις Εθνικές κατηγορίες ως εξής: Α΄ Εθνική: 7 φορές (226 αγώνες: 61 νίκες - 60 ισοπαλίες - 105 ήττες, γκολ: 225-348),  Β΄ Εθνική: 18 φορές,  Γ΄ Εθνική: 14 φορές , Δ΄ Εθνική: 16 φορές.
Καλύτερη θέση στην Α΄ Εθνική: 9η (1961-62), Καλύτερη παρουσία στο Κύπελλο Ελλάδος: Ημιτελικά (1976-77), Πρωταθλητής Β΄ Εθνικής (2): 1960, 1970, Πρωταθλητής Γ΄ Εθνικής (1): 2013, Πρωταθλητής Δ΄ Εθνικής (4): 1991, 2001, 2007, 2012, Κύπελλα Ε.Π.Σ. Αθηνών (3): 2006, 2007, 2012.
Ο Φωστήρας έχει μεγάλη ιστορία και οι παίκτες του διακρίθηκαν τόσο με το σύλλογο, όσο και στα Εθνικά συγκροτήματα.
Έδρα του Φωστήρα αποτελεί το Γήπεδο "Σπύρος Γιαλαμπίδης" χωρητικότητας 4.000 θεατών (καθήμενων). Ανήκει στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου  και βρίσκεται κοντά στις γραμμές του τρένου (ΟΣΕ). Ονομάστηκε "Σπύρος Γιαλαμπίδης" προς τιμήν του παλιού παίκτη του Φωστήρα.
Διαθέτει δύο ξύλινες λυόμενες κερκίδες, οι οποίες τοποθετήθηκαν το 2002, αντικαθιστώντας παλαιότερες αντίστοιχες. Παρά τη διαρρύθμισή του θυμίζει δεκαετία του '60 . Διαθέτει μπουτίκ, καφετέρια και λέσχη της ομάδας.
Ο Ταύρος είναι πόλη της περιοχής της πρωτεύουσας ανάμεσα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Καλλιθέα, το Μοσχάτο, τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και το Αιγάλεω. Απέχει 3,3 χλμ από την Ομόνοια προς τον Πειραιά και κόβεται στα δύο από τον οδό Πειραιώς. Από το 2011 σύμφωνα με τον Καλλικράτη αποτελεί  την Δημοτική Ενότητα Ταύρου του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου.