Αποστολέας Θέμα: O Κιώτης Γιάννης Παπαϊωάννου- Ένας μεγάλος του Ρεμπέτικου  (Αναγνώστηκε 1166 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 761
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
     
    Ο Γιάννης Παπαϊωάνν ου ήταν μεγάλος συνθέτης, στιχουργό ς και ερμηνευτή ς του λαϊκού ρεμπέτικο υ τραγουδιο ύ και ένας από τους σημαντικό τερους εκπροσώπο υς του.
    Γεννήθηκε, σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίο υ του 1914 στην αλησμόνητ η Κίο της Προποντίδ ας της Μικράς Ασίας, κοντά στη δική μας αλησμόνητ η πατρίδα Τρίγλια. Σε ηλικία δυο ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, ενώ επτά χρόνια αργότερα έζησε τη Μικρασιατ ική Καταστροφ ή. Εγκαταστά θηκε με τη μητέρα και τη γιαγιά του στη Σαμοθράκη αλλά λίγο αργότερα μετακόμισ αν στον Πειραιά, και συγκεκριμ ένα στις Τζιτζιφιέ ς. Από μικρός εργάστηκε ως ψαράς, μαραγκός, σε συνεργείο αυτοκινήτ ων και σε οικοδομές . Έπαιξε τερματοφύ λακας στο «Φαληρικό», τραυματίσ τηκε και παράτησε το ποδόσφαιρ ο νωρίς.
      Πρώτο του τραγούδι ήταν η Φαληριώτι σσα-1935- που κυκλοφόρη σε σε δίσκο και γνώρισε τεράστια επιτυχία Ακολούθησ αν πλήθος άλλων που έχουν στίχους του, μουσική του ή και τα δύο, πάνω από 800, μεταξύ των οποίων και είναι τα: Καπετάν Αντρέας Ζέπος, Πέντε Έλληνες στον Άδη, Άνοιξε- άνοιξε γιατί δεν αντέχω, Βαγγελίτσ α,  Μοδιστρού λα, Γλέντα την ζωή, Βαδίζω και παραμιλώ, Πριν το χάραμα, Πώς θα περάσει η βραδιά, Σβήσε το φως να κοιμηθούμ ε Απ’ της Ζέας το λιμάνι, Νοσοκόμα, Καλογεράκ ι ,O καψούρης, Αλεξανδρι νή φελάχα, Όμορφη Κιοτοπούλ α μου κ.α.
Τα τραγούδια του Γ. Παπαϊωάνν ου χαρακτηρί ζονται από ένα κράμα καντάδας, μπάλου και μικρασιάτ ικων ακουσμάτω ν και κυρίως απο την περιοχή μας του Κιανού κόλπου της Προποντίδ ας.                                  Ο Γιάννης Παπαϊωάνν ου ήταν ο πρώτος Έλληνας λαϊκός συνθέτης που ταξίδεψε στην Αμερική το 1953, για να τραγουδήσ ει στους εκεί απόδημους Έλληνες. Τον φώναζαν «Μπάρμπα- Γιάννη». Υπήρξε κουμπάρος και στενός συνεργάτη ς του Βασίλη Τσιτσάνη.
    Έφυγε από τη ζωή στις 3 Αυγούστου του 1972 σε ηλικία 58 ετών σε τροχαίο δυστύχημα, στο Πέραμα οδηγώντας νωρίς το πρωί πηγαίνοντ ας για το εξοχικό του στην Σαλαμίνα  και κηδεύτηκε στο νεκροταφε ίο της Καλλιθέας .

Πηγές: 1.Βικιπαι δεία
            2. Σαν σήμερα.gr
            3. Εγκυκλοπα ίδεια Υδρία, ρεμπέτικο .
      

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal