Αποστολέας Θέμα: Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ  (Αναγνώστηκε 1386 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Τριγλιανός Απόγονος
  • **
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 0
  • -Λάβατε: 0
  • Μηνύματα: 1
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 0
Η πρώτη  εκκλησία της «Παντοβασίλισσας»  χτίστηκε το 1929 από τους ίδιους τους πρόσφυγες με εράνους για την αγορά υλικών και προσωπική εθελοντικ ή εργασία στη θέση που είναι σήμερα το κτίριο του ΟΤΕ και το παρεκκλήσ ι του Αγίου Φανουρίου ήταν το ιερό της παλιάς εκκλησίας .

O Ιερός Ναός της Παναγίας της Παντοβασί λισσας («τῶν Πάντων Βασίλισσα ς») βρίσκεται στο κέντρο της Ραφήνας.
Δημιουργή θηκε κυρίως από τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Τρίλια της Μ. Ασίας για να τιμήσουν  την Παντοβασί λισσα, την Εικόνα της Παναγίας που έφεραν από εκεί.

Ο Ιερός ναός κτίστηκε στην πενταετία 1947 - 1952 . Εφημέριος ήταν ο αρχιμ. Στέφανος Πέππας1, ο οποίος μαζί με τους επιτρόπου ς Αλέκο και Ζαφείρη Μεχτάρη και Κύριλλο Παπαδόπου λο ξεκίνησαν ενέργειες για την ανοικοδόμ ηση ενός καινούριο υ ναού που θα στέγαζε μέσα τις ελπίδες όλων των προσφύγων που ήλθαν και στέριωσαν σ’ αυτόν τον τόπο.


Κινητοποιήθηκαν όλοι οι κάτοικοι, πρόσφυγες και μη, για να συμβάλλου ν στο έργο αυτό. Άλλοι προσέφερα ν προσωπική εργασία και άλλοι χρηματική βοήθεια. Τα σχέδια και την μελέτη ανεγέρσεω ς του ναού τα έκανε ο εξαίρετος αρχιτέκτο νας Σόλων Κυδωνιάτη ς, Καθηγητής ΕΜΠ και ακαδημαϊκ ός και εργολάβος ανέλαβε ο Κωνσταντί νος Κεχαγιόγλ ου.

Πρόεδρος της ερανικής επιτροπής ήταν ο Βασίλειος Βουδούρης . Τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι Χρυσὸς Σταυρίδης, Φώτης Λογοθέτης, Παναγιώτη ς Πατρής, Σταύρος Εγκρές, Ζαφείρης Μεχτάρης, Αλέκος Μεχτάρης, Δημήτρης Γιάνναρος, Κύριλλος Παπαδόπου λος, Χρυσούλα Κατσικοπο ύλου, Μαρίκα Μεχτάρη, Αναστασία Πιστικίδη και Φωτεινὴ Μεχτάρη.
Ο Ναός βέβαια ολοκληρώθ ηκε σύμφωνα με την σημερινή του μορφή σιγά – σιγά.

Θα πρέπει όμως να αναφερθού ν και οι άνθρωποι που με την παρουσία τους, ό κάθε ένας από την δική του πλευρά, βοήθησε να λειτουργε ί καθημεριν ά άψογα.   
Ιερείς του Ναού: Εκτός του  αρχιμανδρ ίτη  Στέφανου Πέππα, ήταν οι  π. Μιχάλης Μπερτόλης, π. Αθανάσιος Ψάλτης2, π. Νικόλαος Χατζής, π.  Ανάργυρος Καψάλης, π. Χρύσανθος Ψίνας, π. Γεώργιος  Κωνσταντα κόπουλος.
Ιεροψάλτες: Κων. Κόρακας, Πρόδρομος – Μάκης Λαδόπουλο ς, Ισίδωρος – Λάκης Συντελής.
Νεωκόροι:Μπάρμπα Γιάννης Καγιάς, Αγγελική – Κούλα Ξένου , Σοφία Μιχαήλου, Μαρίκα Σκουλαρίκ η, Σοφία Μάριζα,   Βούλα Παπαθανασ ίου 
Εκκλησιαστική επιτροπή:  Διογένης Παλπατζής, Θεοδόσης Ψαθάς, Χρήστος Δημητρακό ς, Βασίλης Βέλιος, Λουκάς Παπαδόπου λος, Δημήτρης Καπάνδρια ς, Πικουλίδη ς Παναγιώτη ς, Σταύρος και Ιορδάνης Κελέκης, Δημήτρης Αραπκιλής, Γιώργος Σκαρλάτος, Διαμαντής Πριονάς  και αρκετοί άλλοι πατριώτες που τώρα τα ονόματα τους να μην είναι άμεσα δυνατό να μπορώ να θυμηθώ.

Αγιογράφο ς Μάριος Βατζιάς. Οι Αγιογραφί ες ξεκίνησαν στις αρχές της Δεκαετίας του 1970 και η αγιογράφη ση όλου του ο ναού Ολοκληρώθ ηκε το 1994, υπάρχει σχετικό υστερόγρα φο στον τοίχο δεξιά καθώς βγαίνουμε από τον  Ναό.


 Η όλη προσπάθει α ολοκλήρωσ ης  έγινε  με την οικονομικ ή συνεισφορ ά όχι μόνο από τους μόνιμους κατοίκους της Ραφήνας, αλλά και από ανθρώπους που με την παρουσία τους στον τόπο μας στην αρχή ως παραθερισ τές και μετά ως κάτοικοι της περιοχής.Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘ. ΨΑΛΤΗΣ
Πηγές : Πιστικίδη ς Θανάσης «Ριζώματα, Βιώματα, Παθήματα» Αληθινές Ιστορίες, (σελ.290-294) Ραφήνα 1985
Μερικές πληροφορί ες:  Δημητρακό ς Στάθης
Φωτογραφί ες : Αρχείο Γιάννη Ψάλτη και  Στάθη Δημητρακο ύ.
Υ.Γ.  Το πιο πάνω άρθρο έχει αναρτηθεί και στο www.kirki news.gr
1, 2 Για τον αρχιμανδρ ίτη Στέφανο Πέππα, και τον π. Αθανάσιο Ψάλτη θα ακολουθήσ ουν ξεχωριστέ ς αναρτήσει ς
 
« Τελευταία τροποποίηση: 01 Φεβρουάριος 2016, 07:22:08 μμ από triglianos »