Οικ. Β. Πιστικίδη, Η ιστορία πίσω από μια φωτογραφία του 1918

Ξεκίνησε από Ευγενία Μυτιληναίου, 08 Αυγούστου 2016, 02:51:50 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Ευγενία Μυτιληναίου

Εκεί που ψάχναμε, με τη ξαδέλφη μου, τα ντουλάπια μας για παλιές φωτογραφίες της Ραφήνας, να και μια της γιαγιάς από την Π. Τρίγλια που δεν ήξερα.
Ο παππούς και η γιαγιά, Βασίλης και Αναστασία Πιστικίδη, η προγιαγιά Μαγδαληνή (μητέρα του παππού), και τα παιδιά Γεωργία (μητέρα μου) και ο Φιλήμων.
Η χρονολόγηση της φωτογραφίας έγινε με τη μέθοδο της «εις άτοπον απαγωγής»

1919, Τρίγλια, Βιθυνίας. Η οικ. Βασίλη Πιστικίδη

Στο διωγμό του 1922, η μητέρα μου ήταν 8 χρονών, αν στη φωτογραφία είναι γύρω στα 4, συμπεραίνουμε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρο στο 1918-19. Τότε, η γιαγιά και ο παππούς, Αναστασία και Βασίλης Πιστικίδης, γύρισαν στη Τρίγλια μετά το πρώτο διωγμό μαζί με τη προγιαγιά Μαγδαληνή, μητέρα του παππού.
Στο πρώτο διωγμό, το 1914, η οικογένεια του παππού, πήγε στη Προύσα, όπου έμενε η οικογένεια του. Ο παππούς και ο αδελφός του, Αναστάσης επιστρατεύτηκαν στα Τάγματα εργασίας (Αμελέ Ταμπούρ) και σύντομα μετά την απελευθέρωση τους, ο Αναστάσης πέθανε από τις κακουχίες. Ο πατέρας του σκοτώθηκε, το σπίτι στη Προύσα κάηκε και τον φούρνο τον άρπαξαν οι Τούρκοι. Η προγιαγιά Μαγδαληνή, ήταν ότι επέζησε από την οικογένεια του παππού.
Ο μικρός Φιλήμων, πέθανε 11 χρονών από ελονοσία, στη Ν. Τρίγλια, Χαλκιδικής, όπου έμειναν για ένα διάστημα μετά τον διωγμό (η οικογένεια μου ήρθε το 1924, σαν ανταλλάξιμοι).