Αποστολέας Θέμα: ΔΥΟ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΑ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ  (Αναγνώστηκε 702 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Συνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 92
  • -Λάβατε: 45
  • Μηνύματα: 669
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 57
  • Φύλο: Άντρας
«Καπνουλού μου όμορφη»
Στίχοι-μουσική: Γκόγκος Δημήτρης (Μπαγιαντέ ρας)
Xασάπικο του 1936

Ρε καπνουλού μου όμορφη
Σ' αρέσει το ντουμάνι
και μένανε με παρατάς
μες στον τεκέ χαρμάνη
 
Όταν σκολάσεις γίνεσαι
μία κούκλα πρώτης φίνα
και την πουλεύεις πονηρά
στη Βούλα, στη Ραφήνα

Τους μάγκες πάντα προτιμάς
κι όλους τους παραλήδες
μα ζούλα πάντα κυνηγάς
τους έμορφους νταήδες

Και στο φινάλε πας γλεντάς
με μάγκες στους ντεκέδες
γιατί σ' αρέσει ο μπαγλαμάς
μπουζούκι α κι αργιλέδες .
http://www.youtube.com/v/0uNUODgtZCU&fs=1&wmode=transparent


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ ή ΜΠΑΓΙΑΝΤΕ ΡΑΣ [/b]

 Ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέ ρας  γεννήθηκε στον Πειραιά στις 28 Φεβρουαρί ου 1903 και πέθανε στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου 1985.
Ήταν ένας από τους πιο σπουδαίου ς Έλληνες ρεμπέτες ερμηνευτέ ς, οργανοπαί κτες και συνθέτες.

Το παρατσούκ λι «Μπαγιαντέρας», το πήρε το 1925 όταν διασκεύασ ε και έπαιξε στο μπουζούκι του κάποια κομμάτια απ' την οπερέτα του Έμεριχ Κάλμαν (Emmerich Kálmán) Η Μπαγιαντέ ρα μεταξύ των οποίων και το ομότιτλο τραγούδι. Ο Μπαγιαντέ ρας έγραψε τραγούδια που γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως τα «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη», «Χατζηκυριάκειο», «Σα μαγεμένο το μυαλό μου», «Ξεκινά μια ψαροπούλα»,  «Ξαβεργιώτισσα», « Μια τράτα Κουλουριώ τικη».

Καταγόταν από τον Πόρο. Ο πατέρας του Γιάννης Γκόγκος, ήταν Ποριώτης, και η μητέρα του Αγγελική από την Ύδρα. Γεννήθηκε στον Πειραιά, στο Χατζηκυρι άκειο, το 1903. Φοίτησε στο δημοτικό και όταν το τελείωσε συνέχισε και πήρε το πτυχίο του, καθιερωμέ νου τότε, τετρατάξι ου Γυμνασίου . Μετά απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολό γου. Ποτέ, όμως, δεν άσκησε το επάγγελμά του.

Παρά τις αντιρρήσε ις του πατέρα του από 17 ετών επιδόθηκε στο μπουζούκι, με μεγάλη επιτυχία. Έπαιζε επίσης μαντολίνο, κιθάρα και βιολί.

Την περίοδο της Κατοχής ο Μπαγιαντέ ρας εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Τα δύσκολα εκείνα χρόνια έζησε μέσα στη φτώχεια, καθώς το πρωί πήγαινε στα συσσίτια για να εξασφαλίσ ει το γάλα των παιδιών του και τις νύχτες έπαιζε σε διάφορες ταβέρνες.
Λόγω αβιταμίνω σης τυφλώθηκε το 1941 και μάλιστα πάνω στο πάλκο, την ώρα που τραγουδού σε. 
Έζησε στο Περιστέρι μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ζητούσε από τα παιδιά της γειτονιάς να του διαβάζουν τα νέα της εφημερίδα ς.

«Η τσαχπίνα στη Ραφήνα»
Στίχοι-μουσική: Μανώλης Χρυσαφάκη ς
Τραγούδι: Ρόζα Εσκενάζη
   
Τραγούδι του 1937

Ένα βράδυ στην Αθήνα τα 'μπλεξα με μια τσαχπίνα,
σε μια μπύρα στο Κουκάκι που 'χα πάγει ένα βραδάκι.
Της ρωτώ πού θες να πάμε, ψάρια φρέσκα για να φάμε,
θες να πάμε στη Ραφήνα, θα περάσομε πιο φίνα.

Να ξεσκάσουμ ε λιγάκι με ρετσίνα και ψαράκι
κι ύστερα με τη βαρκούλα θε να κάνομε βολτούλα.
γιατί μέσα στο Κουκάκι θα μας δούνε, τσαχπινάκ ι,
γι' αυτό πάμε στη Ραφήνα, μη μας δούνε, ρε τσαχπίνα.
http://www.youtube.com/v/fLhnhH8jf2c&fs=1&wmode=transparent

ΣΧΟΛΙΑ
Η Ραφήνα βλέπουμε να συνδέεται για μια ακόμα φορά με τη ρετσίνα και το ψαράκι

(1) ψάρια: Τα ψάρια τα έφερναν στη  ψαρόσκαλα της Ραφήνας οι ψαροπούλε ς του Νότιου Ευβοϊκού. Ο Νότιος Ευβοϊκός κόλπος είχε και έχει τα πιο νόστιμα ψάρια της Ελλάδας.
 
(2) ρετσίνα: Στη Ραφήνα τα αμπέλια (υπάρχουν λίγα ακόμα) παρήγαγαν σταφύλια κυρίως σαββατιαν ά. Η ποικιλία αυτή  των σταφυλιών της πεδιάδας των Μεσογείων και της ανατολική ς ακτής της Αττικής κάνει την χιλιοτραγ ουδισμένη ρετσίνα.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗ Σ ή ΦΥΣΤΙΞΗΣ (1894-1972)

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1894 και πέθανε στην Αθήνα το 1972. Στην Ελλάδα εγκαταστά θηκε μετά το 1923. Προηγούμε να είχε έρθει στη Θεσσαλονί κη για να πάρει μέρος, σαν εθελοντής, στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Πολέμησε εθελοντής στη Μικρασιατ ική Εκαστρατε ία και το 1922 πιάστηκε αιχμάλωτο ς από τους Τούρκους.

Επί είκοσι σχεδόν χρόνια ήτανε πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Μουσικών και φυσικά όχι διορισμέν ος.
Υπήρξε κορυφαίος σαν μουσικός – έπαιζε σαντούρι - και εργάστηκε 60 ολόκληρα χρόνια, με ελάχιστες διακοπές, σε σμυρναίικ α, λαϊκά, δημοτικά και ρεμπέτικα συγκροτήμ ατα (1910-1970). Επίσης ήταν πολύ καλός συνθέτης. Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες . Οι στίχοι των τραγουδιώ ν είναι δικοί του.
Έζησε στη Νέα Φιλαδέλφε ια.

ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ

Ρόζα Εσκενάζυ (1890-1980): Κορυφαία ερμηνεύτρ ια του ρεμπέτικο υ και του σμυρναίικ ου τραγουδιο ύ.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντι νούπολη από γονείς Εβραίους, σεφαρδίτι κης καταγωγής (Ισπανοεβρ αία). Το πραγματικ ό όνομά της ήταν Σάρα Σκενάζι.
Γύρω στο 1900 η οικογένει ά της εγκαταστά θηκε στη Θεσσαλονί κη. Δέκα χρόνια αργότερα,  η Ρόζα ξεκίνησε την καλλιτεχν ική της πορεία ως χορεύτρια σε θέατρα και κέντρα διασκέδασ ης, ενώ σύντομα άρχισε και να τραγουδά, ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια .
Στα μέσα της δεκαετίας του '20 κατέβηκε στην Αθήνα κι έπιασε δουλειά ως τραγουδίσ τρια στα στέκια των μουσικών της προσφυγιά ς. Ο Παναγιώτη ς Τούντας δεν άργησε να την ανακαλύψε ι και  έκανε τις πρώτες της ηχογραφήσ εις. Γρήγορα έγινε αρκετά γνωστή και κατά τη δεκαετία του 1930 ηχογράφησ ε πάνω από 500 ρεμπέτικα, σμυρναίικ α και δημοτικά τραγούδια, ενώ συνεργάστ ηκε με μεγάλους συνθέτες της Σμύρνης και της Πόλης, όπως ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Ιάκωβος Μοντανάρη ς, ο Ιωάννης Δραγάτσης (ή Ογδοντάκη ς), ο Κώστας Τζόβενος, ο Σπύρος Περιστέρη ς, ο Κώστας Καρίπης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σωτήρης Γαβαλάς, ο Μανώλης Χρυσαφάκη ς, ο Βαγγέλης Παπάζογλο υ κ.α.
Τα δημοφιλέσ τερα τραγούδια της: Δημητρούλ α, Τα κεριά τα σπαρματσέ τα, Ναυτάκι, Χαρικλάκι, Κάτω στα λεμονάδικ α, Μπαμπέσα, Καναρίνι μου γλυκό, Αμανές, Μπαμ και μπουμ, Μη βιάζεσαι μικρή μου θα σ' αρραβωνια στώ, Γύφτισσα, Λιλή η σκανταλιά ρα, Σέρβικος πολίτικος, Έλα φως μου, Μού 'χεις πάρει το μυαλό, Αερόπλανο θα πάρω, Πατρινιά, Μαρικάκι μου, κ.ά.
Η Ρόζα Εσκενάζυ υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που τραγούδησ ε σε πάλκο. Άψογη ερμηνεύτρ ια, με ύφος, τεχνική και πάθος, Τη δεκαετία του 1940 και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε ως τραγουδίσ τρια στα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο, έκανε περιοδείε ς στις Η.Π.Α. και την Τουρκία. Παρέμεινε "μάχιμη" ως τα γεράματά της, Πέθανε στο σπίτι της στην Κηπούπολη Περιστερί ου.

Επιμέλεια- σχόλια: Στάθης Δημητρακό ς.

Πηγές:   1) Βικιπαιδε ία
             2) www.stixo i.info
             3) Rebetiko wiki
             4) http://rempetikogeo69.blogspot.com/2018/12/1894-1972.html
             5) Εγκυκλοπα ίδεια «Υδρία».

« Τελευταία τροποποίηση: 04 Απρίλιος 2020, 04:47:13 μμ από triglianos - admin foroum »