Η ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ (ΛΟΥΤΣΑ) , ΣΑΒΒΑΤΟ 3/2/24, ΩΡΑ 3.30 μ.μ

Ξεκίνησε από Στάθης Δημητρακός, 28 Ιανουαρίου 2024, 05:45:41 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Στάθης Δημητρακός

Το Σάββατο 3/2/ 2024 και ώρα 3.30 μ.μ. η Τρίγλια Ραφήνας αγωνίζεται στο Δημοτικό Γήπεδο Αρτέμιδας για το πρωτάθλημα  Α' ΕΠΣΑΝΑ με τον τοπικό Α.Ο Άρτεμις. (20η Αγωνιστική).
Το Γήπεδο της Αρτέμιδας είναι στη Αλυκή και απέχει περίπου  3χλμ. από το κέντρο της Ραφήνας.

Α.Ο ΑΡΤΕΜΙΣ
Άρτεμις[-ιδος]: όνομα του ΑΟ Άρτεμις και της πόλης.[Λούτσα]
Ο Α.Ο ΑΡΤΕΜΙΣ ιδρύθηκε το 1960 εχει έμβλημα τη θεά Άρτεμη να κρατά τόξο και εχει δίπλα της ένα ελάφι, τα χρώματα είναι μπλε -άσπρα.

Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ

Άρτεμη [αρχ.Άρτεμις-ιδος]: Θεά του Ολύμπου, κόρη του Δία και της Λητώς και αδελφή του Απόλλωνα βέλος, τον πυρσό και το ελάφι. Λατρευόταν σ' όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα στην Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία και Αττική. Στην Έφεσο βρισκόταν ο περίφημος ναός.  Στα ανατολικά παράλια της Αττικής ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν δυο ιερά της Αρτέμιδος: της Βραυρωνίας στη Βραυρώνα σημερινή Βραώνα και της Ταυροπόλου Αρτέμιδος στις Αραφηνίδες Αλές κοντά στη Αλυκή (Λούτσα} τη σημερινή Άρτεμη, νότια του Δήμου Αραφήνος, της σημερινής Ραφήνας (Από το Αραφήν με τον αναγραμματισμό Ραφήνα).
Η παλιά ονομασία Λούτσα προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη  Lucea= λούτσα, τέλμα, υγρός-βαλτώδης τόπος, πιθανόν από την ύπαρξη της λίμνης στην περιοχή που και σήμερα ακόμη ονομάζεται Λίμνη ή Αλυκή. Κατοικήθηκε την Πρωτοελλαδική περίοδο και στα ιστορικά χρόνια στην περιοχή ήταν ο Δήμος των Αραφηνίδων Αλών.

ΟΙ ΑΡΑΦΗΝΙΔΕΣ ΑΛΕΣ
Στην αρχαία Ελλάδα με την  ονομασία Αλαί φέρονταν παραθαλάσσιες περιοχές όπου υπήρχαν φυσικές αλυκίδες (= αλυκές). Την ονομασία έπαιρναν από γειτονικές πόλεις ή δήμους.
Αλαί αι Αραφηνίδες, δήμος της Αιγηίδος φυλής, ονομαζόμενες από τον αρχαίο δήμο του
Αραφήνος (σημερινή Ραφήνα).
ἡ λέξη «ἅλς» σημαίνει θάλασσα. Στα αρχαία υπάρχει διαχωρισμός τής λέξης σέ αρσενικό καὶ θηλυκό, καλύπτοντας δύο έννοιες: ἡ ἅλς = θάλασσα (το θηλυκό)
ὁ ἅλς= τὸ αλάτι , κόκκος αλατιού, μαγειρικό αλάτι (το αρσενικό)
Αλυκή=χαμηλή παραθαλάσσια περιοχή στην οποία διοχετεύεται θαλασσινό νερό, με την
εξάτμιση του οποίου παράγεται αλάτι.

Η ΑΡΤΕΜΙΔΑ (ΛΟΥΤΣΑ)

Η περιοχή της Αρτέμιδος βρίσκεται στις ακτές του Ν. Ευβοϊκού Κόλπου, 28 χλμ. ανατολικά της Αθήνας και 5 χιλιόμετρα από τα Σπάτα στα Μεσόγεια. Η περιοχή και παλιός οικισμός της Λούτσας μέχρι το 1974  ανήκε στο Δήμο Σπάτων-Λούτσας, έκτοτε αναγνωρίζεται ως Κοινότητα Αρτέμιδος[ μετονομάστηκε Άρτεμις ] Ανατολικής Αττικής. Το 1994  προάγεται σε Δήμο. Το 2011 συνενώθηκε πάλι με το Δήμο Σπάτων σε Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.
Το 50% της συνολικής επιφάνειας είναι ενταγμένο σε Σχέδιο Πόλης. Το υπόλοιπο είναι εκτάσεις, κυρίως γεωργικές, όπου υπάρχουν ορισμένες αγροικίες και εξοχικές κατοικίες. Οι αγροτικές εκτάσεις με κυρίαρχη την καλλιέργεια  αμπελιών για παραγωγή κρασιού. Μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση είχε κατά τη δεκαετία του '90, εποχή και από τότε η περιοχή αποτελεί δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό, αλλά και μόνιμης κατοικίας. Η Άρτεμις αποτελεί κόμβο ανάμεσα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το λιμάνι της Ραφήνας.