Αποστολέας Θέμα: ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ  (Αναγνώστηκε 4402 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Συγχαρητήρια
  • -Δώσατε: 94
  • -Λάβατε: 45
  • Μηνύματα: 677
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 57
  • Φύλο: Άντρας
ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ
« στις: 13 Αύγουστος 2012, 06:28:32 μμ »
Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε την εορτή του Αγίου Φανουρίου .
Στην Ραφήνα εορτάζει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται κάτω από το κτίριο του ΟΤΕ, στην διασταύρω ση των οδών Εθνικής Αντιστάσε ως και Βασιλέως Γεωργίου.

Αρχικά στη θέση αυτή ήταν κτισμένη η πρώτη εκκλησία της Παντοβασί λισσας.
Το εκκλησάκι αυτό ήταν η πρώτη εκκλησία που έκτισαν οι Τριγλιανο ί στην καινούρια τους πατρίδα.
Η πρώτη Παντοβασί λισσα κτίστηκε με προσωπική εργασία των Τριγλιανώ ν της Ραφήνας.
Όταν γκρεμίστη κε για να κτιστεί το κτίριο του ΟΤΕ, διατήρησα ν το ιερό της παλιάς εκκλησίας και αφιέρωσαν το εκκλησάκι στον Άγιο Φανούριο.   

Εδώ βλέπουμε το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, όπως είναι σήμερα.Και, εδώ βλέπουμε μια εικόνα της Ραφήνας τη δεκαετία του '50 με την νεόκτιστη εκκλησία της Παντοβασί λισσας και το πρώτο εκκλησάκι της Παντοβασί λισσας, από οποίο διατηρείτ αι σήμερα μόνο το ιερό του.
Η ανέργερση της μεγάλης εκκλησίας της Παντοβασί λισσας ολοκληρώθ ηκε κάπου στα 1957, δέκα χρόνια έπειτα από την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμ ησης της.
Η φωτογραφί α στην οποία φαίνονται οι δύο εκκλησίες, η νέα και η παλιά, πρέπει να έχει τραβηχτεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '50.ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ
Άγιος Φανούριος, ο Νεοφανής, Μεγαλομάρ τυς: Έγινε γνωστός από την εικόνα που βρέθηκε τυχαία τον 14ο αιώνα στη Ρόδο, σ’ ένα αρχαίο ναό από τον Μητροπολί τη Ρόδου Νείλο Β’ τον Διασπωριν ό (1335-1369)διάβασε το όνομα «Άγιος Φανώ». Στο ναό τα πάντα ήταν κατεστραμ μένα εκτός από την εικόνα νεαρού στρατιώτη ο οποίος κρατούσε στο δεξί του χέρι το σταυρό και λαμπάδα αναμμένη. Γύρω-γύρω στην εικόνα υπάρχουν δώδεκα μικρές εικόνες με τα μαρτύριά του.  Ο αρχαίος ναός στον οποίον βρήκαν την εικόνα  ανακαινίσ τηκε και αφιερώθηκ ε στον Άγιο Φανούριο. Στη γιορτή του, 27 Αυγούστου- σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, πηγαίνουν στην εκκλησία για να διαβαστεί φανουρόπι τα. Την τεμαχίζου ν 40 κομμάτια και την μοιράζουν στους εκκλησιαζ όμενους. Στον Άγιο Φανούριο τάζουν την πίτα γιατί ο Άγιος Φανούριος φανερώνει . Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση πιστεύετα ι επίσης  ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν ιδιαίτερα αμαρτωλή και μολονότι μετανόησε, τα κρίματά της ήταν τόσο μεγάλα, ακόμη χρειάζετα ι συγχώρεση . Λένε μάλιστα: «Άγιε Φανούριε , φανέρωσέ  μου το…και θα σου κάνω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου".

Στάθης Δημητρακό ς
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Αύγουστος 2012, 03:24:55 μμ από ΣΤΑΘΗΣ »